Zapiekanka Bolognese z Penne
m7
Szybka, smaczna, syta, bardzo łatwa w przygotowaniu zapiekanka. Można podawać na obiad lub kolację. Dla rodziny i dla gości:) Polecam.
0
4.7 / 3
Szybka, smaczna, syta, bardzo łatwa w przygotowaniu zapiekanka. Można podawać na obiad lub kolację. Dla rodziny i dla gości:) Polecam.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. świeżo mielony czarny pieprz
1 szcz. oregano
1 szcz. przyprawa typu vegeta
0.50 pęcz. szczypiorek
350 g makaron penne
200 g ser gouda tłusty
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. sos bolognese
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Ugotować makaron Penne al'dente.
Mięso wrzucić na patelnie z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą.
Smażyć na średnim ogniu dodając przyprawy (według uznania jakie pikantne danie chcemy uzyskać).
Pod koniec smażenia wlewamy 300 ml wody i wsypujemy sos w proszku bolognese oraz jedną łyżkę koncentratu pomidorowego.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 3-5 minut na małym ogniu.
Przesypujemy do mięsa wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy grubo żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni , do roztopienia się sera.
Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.
Podawać na gorąco. Smacznego.