Zapiekanka bolognese z penne

Łowicz
Zapiekanka bolognese z penne

1

4.7 / 3

Szybka, smaczna, syta i bardzo łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która łączy tradycyjny smak włoskiego sosu z delikatnym makaronem, mięsem mielonym i zapiekanym serem. To idealny wybór na obiad lub kolację dla całej rodziny, ale równie dobrze sprawdzi się jako pyszne danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Nie tylko świetnie smakuje, ale doskonale prezentuje się na stole.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

1 szczyp. oregano

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

0.50 pęcz. szczypiorek

350 g makaron penne

200 g ser gouda tłusty

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. sos bolognese

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Ugotować makaron Penne al'dente.

2

Mięso wrzucić na patelnie z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą.

3

Smażyć na średnim ogniu dodając przyprawy (według uznania jakie pikantne danie chcemy uzyskać).

4

Pod koniec smażenia wlewamy 300 ml wody i wsypujemy sos w proszku bolognese oraz jedną łyżkę koncentratu pomidorowego.

5

Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 3-5 minut na małym ogniu.

6

Przesypujemy do mięsa wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy grubo żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni , do roztopienia się sera.

7

Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.

8

Podawać na gorąco. Smacznego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1080

kcal

Białka

78

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły