Zapiekanka bolognese z penne
Łowicz
Szybka, smaczna, syta i bardzo łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która łączy tradycyjny smak włoskiego sosu z delikatnym makaronem, mięsem mielonym i zapiekanym serem. To idealny wybór na obiad lub kolację dla całej rodziny, ale równie dobrze sprawdzi się jako pyszne danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Nie tylko świetnie smakuje, ale doskonale prezentuje się na stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1080
kcal
Białka
78
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.7 / 3
Szybka, smaczna, syta i bardzo łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która łączy tradycyjny smak włoskiego sosu z delikatnym makaronem, mięsem mielonym i zapiekanym serem. To idealny wybór na obiad lub kolację dla całej rodziny, ale równie dobrze sprawdzi się jako pyszne danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Nie tylko świetnie smakuje, ale doskonale prezentuje się na stole.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. oregano
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
0.50 pęcz. szczypiorek
350 g makaron penne
200 g ser gouda tłusty
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. sos bolognese
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Ugotować makaron Penne al'dente.
Mięso wrzucić na patelnie z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą.
Smażyć na średnim ogniu dodając przyprawy (według uznania jakie pikantne danie chcemy uzyskać).
Pod koniec smażenia wlewamy 300 ml wody i wsypujemy sos w proszku bolognese oraz jedną łyżkę koncentratu pomidorowego.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 3-5 minut na małym ogniu.
Przesypujemy do mięsa wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy grubo żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni , do roztopienia się sera.
Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.
Podawać na gorąco. Smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1080
kcal
Białka
78
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.