Zapiekanka bolognese z penne

Łowicz
Zapiekanka bolognese z penne

Średnia 4.7 / 3

Oceń!

Szybka, smaczna, syta i bardzo łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która łączy tradycyjny smak włoskiego sosu z delikatnym makaronem, mięsem mielonym i zapiekanym serem. To idealny wybór na obiad lub kolację dla całej rodziny, ale równie dobrze sprawdzi się jako pyszne danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Nie tylko świetnie smakuje, ale doskonale prezentuje się na stole.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

1 szczyp. oregano

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

0.50 pęcz. szczypiorek

350 g makaron penne

200 g ser gouda tłusty

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. sos bolognese

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


Ugotować makaron Penne al'dente.

Mięso wrzucić na patelnie z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą.

Smażyć na średnim ogniu dodając przyprawy (według uznania jakie pikantne danie chcemy uzyskać).

Pod koniec smażenia wlewamy 300 ml wody i wsypujemy sos w proszku bolognese oraz jedną łyżkę koncentratu pomidorowego.

Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 3-5 minut na małym ogniu.

Przesypujemy do mięsa wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy grubo żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni , do roztopienia się sera.

Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.

Podawać na gorąco. Smacznego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1080

kcal

Białka

78

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły