Zapiekanka Bolognese z Penne

m7
Zapiekanka Bolognese z Penne

0

4.7 / 3

Szybka, smaczna, syta, bardzo łatwa w przygotowaniu zapiekanka. Można podawać na obiad lub kolację. Dla rodziny i dla gości:) Polecam.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. świeżo mielony czarny pieprz

1 szcz. oregano

1 szcz. przyprawa typu vegeta

0.50 pęcz. szczypiorek

350 g makaron penne

200 g ser gouda tłusty

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. sos bolognese

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Ugotować makaron Penne al'dente.

2

Mięso wrzucić na patelnie z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą.

3

Smażyć na średnim ogniu dodając przyprawy (według uznania jakie pikantne danie chcemy uzyskać).

4

Pod koniec smażenia wlewamy 300 ml wody i wsypujemy sos w proszku bolognese oraz jedną łyżkę koncentratu pomidorowego.

5

Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 3-5 minut na małym ogniu.

6

Przesypujemy do mięsa wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy grubo żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni , do roztopienia się sera.

7

Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.

8

Podawać na gorąco. Smacznego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły