0

Składniki

1 Łyżeczka
Kumin
500 Gramów
mięso mielone wołowe
100 Gramów
ser żółty
4 Sztuki
Placki tortilla
1 Sztuka
kukurydza konserwowa
1 Sztuka
papryka czerwona
1 Sztuka
pomidory w puszce
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
Papryczka chili
2 Łyżki
oliwa
4 Łyżki
Passata pomidorowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekane cebule, dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę.
  2. Dodajemy mięso, mieszając smażymy.
  3. Dodajemy pomidory z zalewą i passate oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej. Smażymy jeszcze chwilę.
  5. Na koniec dodajemy kukurydzę i chwilę razem smażymy.
  6. Można użyć gotowej salsy i dodać do sosu. Ser żółty ścieramy na tarce.
  7. Na placki tortilli nakładamy część farszu, posypujemy serem, zwijamy w rulon i układamy w formie do zapiekania, którą wcześniej smarujemy oliwą.
  8. Posypujemy gotowe rulony serem żółtym i odrobiną sosu.
  9. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 8-10 minut.
  10. Najlepiej smakuje z meksykańskim piwem:)

Opis

Zapiekane tortille to szybki meksykański obiad.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!