Zapiekane tortille z chilli con carne
m7
Zapiekane tortille to szybki meksykański obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
677
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 13
Zapiekane tortille to szybki meksykański obiad.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. kumin
500 g mięso mielone wołowe
100 g ser żółty
4 szt. placki tortilla
1 szt. kukurydza konserwowa
1 szt. papryka czerwona
1 szt. pomidory krojone łowicz
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryczka chili
2 łyżka oliwa
4 łyżka passata pomidorowa łowicz
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekane cebule, dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę.
Dodajemy mięso, mieszając smażymy.
Dodajemy pomidory z zalewą i passate oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej. Smażymy jeszcze chwilę.
Na koniec dodajemy kukurydzę i chwilę razem smażymy.
Można użyć gotowej salsy i dodać do sosu. Ser żółty ścieramy na tarce.
Na placki tortilli nakładamy część farszu, posypujemy serem, zwijamy w rulon i układamy w formie do zapiekania, którą wcześniej smarujemy oliwą.
Posypujemy gotowe rulony serem żółtym i odrobiną sosu.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 8-10 minut.
Najlepiej smakuje z meksykańskim piwem:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
677
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.