Zapiekane tortille z chilli con carne

m7
Zapiekane tortille z chilli con carne

0

3.3 / 13

Zapiekane tortille to szybki meksykański obiad.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. kumin

500 g mięso mielone wołowe

100 g ser żółty

4 szt. placki tortilla

1 szt. kukurydza konserwowa

1 szt. papryka czerwona

1 szt. pomidory krojone łowicz

2 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. papryczka chili

2 łyżka oliwa

4 łyżka passata pomidorowa łowicz

Przygotowanie


1

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekane cebule, dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę.

2

Dodajemy mięso, mieszając smażymy.

3

Dodajemy pomidory z zalewą i passate oraz paprykę pokrojoną w kostkę.

4

Doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej. Smażymy jeszcze chwilę.

5

Na koniec dodajemy kukurydzę i chwilę razem smażymy.

6

Można użyć gotowej salsy i dodać do sosu. Ser żółty ścieramy na tarce.

7

Na placki tortilli nakładamy część farszu, posypujemy serem, zwijamy w rulon i układamy w formie do zapiekania, którą wcześniej smarujemy oliwą.

8

Posypujemy gotowe rulony serem żółtym i odrobiną sosu.

9

Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 8-10 minut.

10

Najlepiej smakuje z meksykańskim piwem:)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

677

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły