Zapiekane owoce z chrupiącą posypką
lubella
Nie masz ochoty na ciężkie ciasta ani tym bardziej na pracochłonne pieczenie? Wypróbuj przepis na deser, który zawsze się udaje, a zarazem jest zdrowszy, niż ciasta, ciasteczka i torty. Zapiecz owoce w domowej roboty syropie cynamonowym, posyp chrupiącą posypką i zajadaj się do pełna!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
642
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Nie masz ochoty na ciężkie ciasta ani tym bardziej na pracochłonne pieczenie? Wypróbuj przepis na deser, który zawsze się udaje, a zarazem jest zdrowszy, niż ciasta, ciasteczka i torty. Zapiecz owoce w domowej roboty syropie cynamonowym, posyp chrupiącą posypką i zajadaj się do pełna!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. mango
500 g truskawki
45 g cukier brązowy
30 sok pomarańczowy tymbark
5 g mielony cynamon
500 g lubella mlekołaki cinisy
75 g migdały
0.25 kostka margaryna
Przygotowanie
Przygotuj owoce: 4 średniej wielkości świeże mango obierz i pokrój w 2-5 cm kawałki.
Dodaj 500g świeżych lub mrożonych (rozmrożonych i odsączonych) truskawek.
Przygotowanie syropu: Wymieszaj 3 łyżki stołowe brązowego cukru, 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie przygotuj kwadratową formę do pieczenia (bok 20 cm) smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą.
Ułóż w formie owoce, a następnie zalej wcześniej przygotowanym syropem (wymieszany brązowy cukier z sokiem pomarańczowym i cynamonem).
Piecz przez 20 minut, następnie posyp pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i migdałami. Zapiecz jeszcze przez kolejne 10 minut (syrop musi zbrązowieć, a owoce muszą stać się miękkie).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
642
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.