Zapiekane owoce z chrupiącą posypką

lubella
Zapiekane owoce z chrupiącą posypką

0

4 / 1

Nie masz ochoty na ciężkie ciasta ani tym bardziej na pracochłonne pieczenie? Wypróbuj przepis na deser, który zawsze się udaje, a zarazem jest zdrowszy, niż ciasta, ciasteczka i torty. Zapiecz owoce w domowej roboty syropie cynamonowym, posyp chrupiącą posypką i zajadaj się do pełna!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. mango

500 g truskawki

45 g cukier brązowy

30 sok pomarańczowy tymbark

5 g mielony cynamon

500 g lubella mlekołaki cinisy

75 g migdały

0.25 kost. margaryna

Przygotowanie


1

Przygotuj owoce: 4 średniej wielkości świeże mango obierz i pokrój w 2-5 cm kawałki.

2

Dodaj 500g świeżych lub mrożonych (rozmrożonych i odsączonych) truskawek.

3

Przygotowanie syropu: Wymieszaj 3 łyżki stołowe brązowego cukru, 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu.

4

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie przygotuj kwadratową formę do pieczenia (bok 20 cm) smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą.

5

Ułóż w formie owoce, a następnie zalej wcześniej przygotowanym syropem (wymieszany brązowy cukier z sokiem pomarańczowym i cynamonem).

6

Piecz przez 20 minut, następnie posyp pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i migdałami. Zapiecz jeszcze przez kolejne 10 minut (syrop musi zbrązowieć, a owoce muszą stać się miękkie).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły