Zapiekane naleśniki z sosem bolońskim Łowicz - Mamma mia!

BeataKGardon
Zapiekane naleśniki z sosem bolońskim Łowicz - Mamma mia!

0

0 / 0

Zapiekane naleśniki z mięsem, warzywami i sosem bolońskim Łowicz. Wyjątkowe w smaku, całkiem łatwe w przygotowaniu i oryginalne. Dostarczają wielu niezapomnianych smakowych wrażeń i smakują zarówno małym, jak i dużym. Kto powiedział, że naleśniki muszą być na słodko. Ja lubię bawić się w kuchni i do stworzenia moich wyjątkowych naleśników zainspirował mnie sos boloński Łowicz.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. łowicz sos boloński

500 g mięso mielone wołowe

1 pęcz. tymianek

1 szkl. śmietana 30%

2 szt. jaja l

1 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

1 szkl. mleko uht 3,2%

0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

1 szkl. woda gazowana

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

3 łyżka groszek zielony konserwowy

3 łyżka kukurydza konserwowa

1 szkl. ser mozzarella

5 szt. pomidorki koktajlowe

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzewam olej i wkładam mięso, które smażę do przybrązowienia. Dodaję do niego pieprz, sól i posiekany 1 ząbek czosnku. Do miski wsypuję makę, dodaję jajka, mleko, wodę gazowaną i sól. Wszystko mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy.

2

Na patelni naleśnikowej smażę naleśniki i odkładam je do wystygnięcia. Do usmażonego mięsa dodaję sos boloński Łowicz, groszek, kukurydzę i mieszam. Chwilę jeszcze zostawiam na patelni.

3

Na naleśniki kładę sos z mięsem i posypuję świeżym tymiankiem. Robię rulon, który kładę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Tak robię z każdym naleśnikiem.

4

Gdy mam już całe naczynie wyłożone naleśnikami w misce mieszam śmietanę z czosnkiem i świeżym tymiankiem i polewam nią naleśniki. Górę posypuję startym serem mozzarella i wkładam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Zapiekam naleśniki około 15-20 minut.

5

Gotowe danie posypuję tymiankiem, którym pachnie cała kuchnia. Do naleśników dodaję pomidorki koktajlowe do dekoracji. Pyszne danie w mig gotowe! Dzięki dodaniu sosu łowicz danie nabiera wyjątkowości. Naleśniki można jeszcze polać ketchupem Kotlin.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły