Zapiekane naleśniki z sosem bolońskim Łowicz - Mamma mia!
BeataKGardon
Zapiekane naleśniki z mięsem, warzywami i sosem bolońskim Łowicz. Wyjątkowe w smaku, całkiem łatwe w przygotowaniu i oryginalne. Dostarczają wielu niezapomnianych smakowych wrażeń i smakują zarówno małym, jak i dużym. Kto powiedział, że naleśniki muszą być na słodko. Ja lubię bawić się w kuchni i do stworzenia moich wyjątkowych naleśników zainspirował mnie sos boloński Łowicz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1212
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
84
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zapiekane naleśniki z mięsem, warzywami i sosem bolońskim Łowicz. Wyjątkowe w smaku, całkiem łatwe w przygotowaniu i oryginalne. Dostarczają wielu niezapomnianych smakowych wrażeń i smakują zarówno małym, jak i dużym. Kto powiedział, że naleśniki muszą być na słodko. Ja lubię bawić się w kuchni i do stworzenia moich wyjątkowych naleśników zainspirował mnie sos boloński Łowicz.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. łowicz sos boloński
500 g mięso mielone wołowe
1 pęcz. tymianek
1 szkl. śmietana 30%
2 szt. jaja l
1 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
1 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
1 szkl. woda gazowana
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
3 łyżka groszek zielony konserwowy
3 łyżka kukurydza konserwowa
1 szkl. ser mozzarella
5 szt. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewam olej i wkładam mięso, które smażę do przybrązowienia. Dodaję do niego pieprz, sól i posiekany 1 ząbek czosnku. Do miski wsypuję makę, dodaję jajka, mleko, wodę gazowaną i sól. Wszystko mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy.
Na patelni naleśnikowej smażę naleśniki i odkładam je do wystygnięcia. Do usmażonego mięsa dodaję sos boloński Łowicz, groszek, kukurydzę i mieszam. Chwilę jeszcze zostawiam na patelni.
Na naleśniki kładę sos z mięsem i posypuję świeżym tymiankiem. Robię rulon, który kładę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Tak robię z każdym naleśnikiem.
Gdy mam już całe naczynie wyłożone naleśnikami w misce mieszam śmietanę z czosnkiem i świeżym tymiankiem i polewam nią naleśniki. Górę posypuję startym serem mozzarella i wkładam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Zapiekam naleśniki około 15-20 minut.
Gotowe danie posypuję tymiankiem, którym pachnie cała kuchnia. Do naleśników dodaję pomidorki koktajlowe do dekoracji. Pyszne danie w mig gotowe! Dzięki dodaniu sosu łowicz danie nabiera wyjątkowości. Naleśniki można jeszcze polać ketchupem Kotlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1212
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
84
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.