0

Składniki

1 Szklanka
1 Opakowanie
500 Gramów
mięso mielone wołowe
1 Pęczek
tymianek
1 Szklanka
Śmietana 30%
2 Sztuki
jajka
1 Szklanka
mleko UHT 3,2%
0.5 Szklanki
olej rzepakowy uniwersalny
1 Szklanka
Woda gazowana
2 Ząbek
czosnek
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
3 Łyżki
groszek zielony konserwowy
3 Łyżki
kukurydza konserwowa
1 Szklanka
Ser mozzarella
5 Sztuk
pomidorki koktajlowe
Kalorie dla 1 porcji
powyżej 400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na patelni rozgrzewam olej i wkładam mięso, które smażę do przybrązowienia. Dodaję do niego pieprz, sól i posiekany 1 ząbek czosnku. Do miski wsypuję makę, dodaję jajka, mleko, wodę gazowaną i sól. Wszystko mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Na patelni naleśnikowej smażę naleśniki i odkładam je do wystygnięcia. Do usmażonego mięsa dodaję sos boloński Łowicz, groszek, kukurydzę i mieszam. Chwilę jeszcze zostawiam na patelni.
  3. Na naleśniki kładę sos z mięsem i posypuję świeżym tymiankiem. Robię rulon, który kładę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Tak robię z każdym naleśnikiem.
  4. Gdy mam już całe naczynie wyłożone naleśnikami w misce mieszam śmietanę z czosnkiem i świeżym tymiankiem i polewam nią naleśniki. Górę posypuję startym serem mozzarella i wkładam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Zapiekam naleśniki około 15-20 minut.
  5. Gotowe danie posypuję tymiankiem, którym pachnie cała kuchnia. Do naleśników dodaję pomidorki koktajlowe do dekoracji. Pyszne danie w mig gotowe! Dzięki dodaniu sosu łowicz danie nabiera wyjątkowości. Naleśniki można jeszcze polać ketchupem Kotlin.

Opis

Zapiekane naleśniki z mięsem, warzywami i sosem bolońskim Łowicz. Wyjątkowe w smaku, całkiem łatwe w przygotowaniu i oryginalne. Dostarczają wielu niezapomnianych smakowych wrażeń i smakują zarówno małym, jak i dużym. Kto powiedział, że naleśniki muszą być na słodko. Ja lubię bawić się w kuchni i do stworzenia moich wyjątkowych naleśników zainspirował mnie sos boloński Łowicz.

Podobne przepisy

Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Średni Do 1 godz
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Diabelskie Spaghetti

Łatwy Do 40 min
Diabelskie Spaghetti

Kokardki z cukinią i łososiem

Łatwy Do 40 min
Kokardki z cukinią i łososiem

Kokardki z kurczakiem

Łatwy Do 40 min
Kokardki z kurczakiem

Muszelki w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Łatwy Do 40 min
Muszelki w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Risotto

Łatwy Do 40 min
Risotto

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!