Zapiekane naleśniki z sosem bolońskim Łowicz - Mamma mia!
BeataKGardon
Zapiekane naleśniki z mięsem, warzywami i sosem bolońskim Łowicz. Wyjątkowe w smaku, całkiem łatwe w przygotowaniu i oryginalne. Dostarczają wielu niezapomnianych smakowych wrażeń i smakują zarówno małym, jak i dużym. Kto powiedział, że naleśniki muszą być na słodko. Ja lubię bawić się w kuchni i do stworzenia moich wyjątkowych naleśników zainspirował mnie sos boloński Łowicz.
0
0 / 0
Zapiekane naleśniki z mięsem, warzywami i sosem bolońskim Łowicz. Wyjątkowe w smaku, całkiem łatwe w przygotowaniu i oryginalne. Dostarczają wielu niezapomnianych smakowych wrażeń i smakują zarówno małym, jak i dużym. Kto powiedział, że naleśniki muszą być na słodko. Ja lubię bawić się w kuchni i do stworzenia moich wyjątkowych naleśników zainspirował mnie sos boloński Łowicz.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. łowicz sos boloński
500 g mięso mielone wołowe
1 pęcz. tymianek
1 szkl. śmietana 30%
2 szt. jaja l
1 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
1 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
1 szkl. woda gazowana
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
3 łyżka groszek zielony konserwowy
3 łyżka kukurydza konserwowa
1 szkl. ser mozzarella
5 szt. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewam olej i wkładam mięso, które smażę do przybrązowienia. Dodaję do niego pieprz, sól i posiekany 1 ząbek czosnku. Do miski wsypuję makę, dodaję jajka, mleko, wodę gazowaną i sól. Wszystko mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy.
Na patelni naleśnikowej smażę naleśniki i odkładam je do wystygnięcia. Do usmażonego mięsa dodaję sos boloński Łowicz, groszek, kukurydzę i mieszam. Chwilę jeszcze zostawiam na patelni.
Na naleśniki kładę sos z mięsem i posypuję świeżym tymiankiem. Robię rulon, który kładę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Tak robię z każdym naleśnikiem.
Gdy mam już całe naczynie wyłożone naleśnikami w misce mieszam śmietanę z czosnkiem i świeżym tymiankiem i polewam nią naleśniki. Górę posypuję startym serem mozzarella i wkładam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Zapiekam naleśniki około 15-20 minut.
Gotowe danie posypuję tymiankiem, którym pachnie cała kuchnia. Do naleśników dodaję pomidorki koktajlowe do dekoracji. Pyszne danie w mig gotowe! Dzięki dodaniu sosu łowicz danie nabiera wyjątkowości. Naleśniki można jeszcze polać ketchupem Kotlin.