Zapiekane naleśniki z czekoladowym serem i morelami
decomorreno
Czy naleśniki można przyrządzić w wykwintny sposób? Oczywiście, że tak! Nasza propozycja to zapiekane naleśniki, wypełnione czekoladowym sosem na bazie kakao z dodatkiem śmietanki. A na przełamanie słodyczy? Idealnie sprawdzą się morele!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
458
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czy naleśniki można przyrządzić w wykwintny sposób? Oczywiście, że tak! Nasza propozycja to zapiekane naleśniki, wypełnione czekoladowym sosem na bazie kakao z dodatkiem śmietanki. A na przełamanie słodyczy? Idealnie sprawdzą się morele!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
600 mleko
2 łyżka masło
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
500 g serek kremowy
30 g kakao decomorreno
50 g cukier puder
1.50 szkl. morele
2 łyżka masło
150 g śmietanka kremowa 30%
3 szt. morele
Przygotowanie
Jajka wymieszaj z mąką i rozpuszczonym masłem, następnie dolewaj stopniowo mleko.
Powinno powstać dosyć rzadkie ciasto. Smaż naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni. W misce wymieszaj wszystkie składniki na krem czekoladowy.
Smaruj naleśniki porcją kremu, następnie posyp owocami i zawijaj w rulon. Układaj jeden obok drugiego w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem i zapiekaj przez 15 minut w temp. 150 °C.
Przed podaniem udekoruj bitą śmietanką oraz pokrojonymi kawałkami owoców.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
458
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.