Zapiekane naleśniki
m7
Naleśniki trochę inaczej, nie na słodko jak zazwyczaj lecz tym razem na ostro
0
3.6 / 5
Naleśniki trochę inaczej, nie na słodko jak zazwyczaj lecz tym razem na ostro
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 tabasco
2 łyżka olej
1 szkl. kukurydza
4 szt. nalesniki
1 szt. cebula
4 szt. pieczarki
2 szt. czosnek
1 szt. sos pomidorowy łowicz
15 dek. szynka
10 dek. ser żółty
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w półksiężyce, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w paseczki szynkę. Smażyć przez chwilę a pod koniec dodać kukurydzę i 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy i tabasco.
Następnie dodać 1/4 szklanki sosu pomidorowego. Odstawić do przestygnięcia. W osobnym naczyniu zmieszać sos pomidorowy z czosnkiem, przyprawami i tabasco. Na naleśniki wyłożyć ostudzony farsz i zwinąć zakładając boki naleśników do wewnątrz. Ułożyć je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polać sosem pomidorowym i posypać serem żółtym oraz odrobiną oregano.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 min. Podawać najlepiej z sałatką.