Zapiekane naleśniki

m7
Zapiekane naleśniki

0

3.6 / 5

Naleśniki trochę inaczej, nie na słodko jak zazwyczaj lecz tym razem na ostro

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 tabasco

2 łyżka olej

1 szkl. kukurydza

4 szt. nalesniki

1 szt. cebula

4 szt. pieczarki

2 szt. czosnek

1 szt. sos pomidorowy łowicz

15 dag. szynka

10 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w półksiężyce, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w paseczki szynkę. Smażyć przez chwilę a pod koniec dodać kukurydzę i 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy i tabasco.

2

Następnie dodać 1/4 szklanki sosu pomidorowego. Odstawić do przestygnięcia. W osobnym naczyniu zmieszać sos pomidorowy z czosnkiem, przyprawami i tabasco. Na naleśniki wyłożyć ostudzony farsz i zwinąć zakładając boki naleśników do wewnątrz. Ułożyć je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polać sosem pomidorowym i posypać serem żółtym oraz odrobiną oregano.

3

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 min. Podawać najlepiej z sałatką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1005

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły