Zapiekane naleśniki
m7
Naleśniki trochę inaczej, nie na słodko jak zazwyczaj lecz tym razem na ostro
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1005
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 5
Naleśniki trochę inaczej, nie na słodko jak zazwyczaj lecz tym razem na ostro
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 tabasco
2 łyżka olej
1 szkl. kukurydza
4 szt. nalesniki
1 szt. cebula
4 szt. pieczarki
2 szt. czosnek
1 szt. sos pomidorowy łowicz
15 dag. szynka
10 dag. ser żółty
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w półksiężyce, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w paseczki szynkę. Smażyć przez chwilę a pod koniec dodać kukurydzę i 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy i tabasco.
Następnie dodać 1/4 szklanki sosu pomidorowego. Odstawić do przestygnięcia. W osobnym naczyniu zmieszać sos pomidorowy z czosnkiem, przyprawami i tabasco. Na naleśniki wyłożyć ostudzony farsz i zwinąć zakładając boki naleśników do wewnątrz. Ułożyć je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polać sosem pomidorowym i posypać serem żółtym oraz odrobiną oregano.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 min. Podawać najlepiej z sałatką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1005
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.