Zapiekane naleśniki

m7
Zapiekane naleśniki

0

0 / 0

Naleśniki ze słodkim farszem to super danie główne lub deser.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

400 śmietana 12%

1 szczyp. sól

0.25 l mleko

0.25 l woda

250 g lubella mąka puszysta uniwersalna

500 g serek waniliowy

200 g rodzynki

2 szt. jaja kurze całe

5 łyżka olej

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Z mąki , jajek, soli, mleka, wody i oliwy przygotuj ciasto i odstaw na około 20 minut.

2

W tym czasie przygotuj farsz.

3

Rodzynki ( w tym przypadku duże jumbo ) zalej gorącą wodą i po chwili osącz.

4

Do miski przełóż twarożek, dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki śmietany. Wymieszaj.

5

Odłóż kilka rodzynek i resztę wrzuć do farszu i wymieszaj. Usmaż naleśniki.

6

Na każdy naleśnik nakładaj porcje nadzienia, zawiń w rulony i ułóż w formie do zapiekania lub żaroodpornego naczynia.

7

Po naleśnikach rozprowadź pozostałą rozmieszaną śmietaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekaj 20 minut.

8

Po wyjęciu posyp odłożonymi rodzynkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

773

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

124

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły