Zapiekane Mini rurki 5 warzyw

lubella
Zapiekane Mini rurki 5 warzyw

1

0 / 0

Delikatna i szybka zapiekanka makaronowo-serowa z pyszną passatą pomidorową i dodatkiem przypraw to pomysł na proste w wykonaniu danie obiadowe, którym nasyci się cała rodzina. Przygotuj je w brytfannie i ciesz się włoskimi smakami w swoim domu!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g makaron lubella mini rurki z warzywami

500 g pomidory

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 pęcz. nać pietruszki

250 g mozzarella

100 g passata pomidorowa łowicz

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie smażymy na rozgrzanym oleju

2

Pomidory hartujemy gorącą wodą. Obieramy je ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie drobno kroimy, po czym dodajemy do cebuli i czosnku. Dolewamy passatę pomidorową Łowicz. Całość dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Następnie umieszczamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1341

kcal

Białka

66

gram

Węglowodany

173

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły