Zapiekane meksykańskie łódeczki

ggoska
Zapiekane meksykańskie łódeczki

0

0 / 0

Pyszne łódeczki z sosem meksykańskim, oblane jogurtem i z dodatkiem awokado. Świetna propozycja do przygotowania na imprezę ze znajomymi.

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. duże ziemniaki

1 szt. awokado

10 łyżeczka jogurt grecki

10 dek. ser żółty

3 łyżka oliwa z oliwek

3 l woda

1 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Obierz i umyj ziemniaki. Każdy przekrój wzdłuż na połówkę. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż środek będzie miękki i łatwy do wydrążenia (około 20 minut). Ziemniaki muszą być odrobinę niedogotowane - nie mogą się kruszyć. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

2

Ziemniaki wydrąż łyżeczką tak aby powstały łódeczki i z każdej strony posmaruj je oliwą. Ułóż na blaszce, a środki wypełnij sosem meksykańskim Łowicz z kawałkami warzyw. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie posyp serem żółtym i piecz kolejne 5 minut.

3

Gdy ziemniaki będą już gotowe przełóż na talerz. Polej z wierzchu jedną łyżeczką jogurtu greckiego i posyp awokado.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły