Zapiekane meksykańskie łódeczki
ggoska
Pyszne łódeczki z sosem meksykańskim, oblane jogurtem i z dodatkiem awokado. Świetna propozycja do przygotowania na imprezę ze znajomymi.
0
0 / 0
Pyszne łódeczki z sosem meksykańskim, oblane jogurtem i z dodatkiem awokado. Świetna propozycja do przygotowania na imprezę ze znajomymi.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt. duże ziemniaki
1 szt. awokado
10 łyżeczka jogurt grecki
10 dek. ser żółty
3 łyżka oliwa z oliwek
3 l woda
1 łyżeczka sól
Przygotowanie
Obierz i umyj ziemniaki. Każdy przekrój wzdłuż na połówkę. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż środek będzie miękki i łatwy do wydrążenia (około 20 minut). Ziemniaki muszą być odrobinę niedogotowane - nie mogą się kruszyć. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Ziemniaki wydrąż łyżeczką tak aby powstały łódeczki i z każdej strony posmaruj je oliwą. Ułóż na blaszce, a środki wypełnij sosem meksykańskim Łowicz z kawałkami warzyw. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie posyp serem żółtym i piecz kolejne 5 minut.
Gdy ziemniaki będą już gotowe przełóż na talerz. Polej z wierzchu jedną łyżeczką jogurtu greckiego i posyp awokado.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza