Zapiekane kieszonki z makaronu lasagne z mięsem wołowym

Łowicz
Zapiekane kieszonki z makaronu lasagne z mięsem wołowym

0

0 / 0

Zapiekane kieszonki z makaronu lasagne z mięsem wołowym i boczkiem to prosty sposób na efektowne danie, które robi wrażenie już od pierwszego kęsa. Zamiast klasycznych płatów lasagne układanych warstwowo, tutaj zawijasz je w formie kieszonek – z farszem z soczystej wołowiny, kremowego serka i ostrego jalapeño, owinięte boczkiem i zapieczone z sosem barbecue. Świetnie sprawdzą się na obiad, kolację z gośćmi albo jako konkretna przekąska na imprezę. Są łatwe do podania i dobrze smakują nawet po podgrzaniu.

18

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

400 g mięso mielone wołowe

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. papryka wędzona

1 szczyp. płatki chilli

0.50 łyżecz. płatki czosnku

2 łyżka sos bbq

1 łyżka przecier pomidorowy łowicz

50 ml woda

100 g serek philadelphia śmietankowy

100 g ser cheddar starty

2 szt. papryczka jalapeño

8 szt. płaty makaronu lasagne

8 szt. plastry boczku

4 łyżka jogurt grecki

2 łyżka posiekany szczypiorek

Przygotowanie


1

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

2

Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie rumiane i lekko chrupiące.

3

Wsyp przyprawy: paprykę słodką, wędzoną, płatki chili, czosnek w płatkach. Dodaj sos barbecue, przecier pomidorowy i odrobinę wody, wymieszaj.

4

Duś kilka minut, aż powstanie gęsty sos mięsny. Odstaw do wystudzenia.

5

Do przestudzonego farszu wmieszaj serek śmietankowy, starty cheddar i drobno posiekaną jedną papryczkę jalapeño.

6

W osobnym garnku obgotuj płaty makaronu lasagne (3–4 min), aby były elastyczne.

7

Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą.

8

Na każdy płat rozprowadź porcję farszu i zwiń makaron na trzy części, tworząc kieszonkę/sakiewkę.

9

Owiń każdą kieszonkę plastrem boczku przez środek, na wierzchu ułóż plasterek pozostałej papryki.

10

Posmaruj całość sosem barbecue.

11

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 20–25 minut, aż boczek się zarumieni, a ser w środku się rozpuści.

12

Podawaj na ciepło z łyżką jogurtu greckiego i posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły