Zapiekane kanapki na ciepło ze szpinakiem i kurczakiem

m7
Zapiekane kanapki na ciepło ze szpinakiem i kurczakiem

2

0 / 0

:p jest bardzo fajnym przpisem na randki, imprezy i zimowe poranki. :) :d:d

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz biały

1 szczyp. gałka muszkatołowa

80 g masło

360 g pierś kurczaka

450 g szpinak mrożony

180 g ser żółty

12 szt. pieczywo pszenne

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Przygotowanie pieczywa: wszystkie kromki pszennego pieczywa rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°c do momentu zrumienienia. Po przestudzeniu smarujemy masłem.

2

Przygotowanie szpinaku: rozmrożony szpinak rozdrobniony wrzucamy na drobno pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę oraz drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody.

3

Przygotowanie kanapek: na każdą kromkę nakładamy warstwę szpinaku, na którą kładziemy pokrojonego w plasterki kurczaka. Całość obficie posypujemy serem startym na tarce o grubym oczku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy z mieszanką kolorowych sałat wymieszanych z sosem vinaigrette lub po prostu z ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

523

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły