Zapiekane kanapki na ciepło ze szpinakiem i kurczakiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekane kanapki na ciepło ze szpinakiem i kurczakiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974429155.jpeg&w=3840&q=75)
:p jest bardzo fajnym przpisem na randki, imprezy i zimowe poranki. :) :d:d
2
0 / 0
:p jest bardzo fajnym przpisem na randki, imprezy i zimowe poranki. :) :d:d
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
1 szczyp. gałka muszkatołowa
80 g masło
360 g pierś kurczaka
450 g szpinak mrożony
180 g ser żółty
12 szt. pieczywo pszenne
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
Przygotowanie
Przygotowanie pieczywa: wszystkie kromki pszennego pieczywa rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°c do momentu zrumienienia. Po przestudzeniu smarujemy masłem.
Przygotowanie szpinaku: rozmrożony szpinak rozdrobniony wrzucamy na drobno pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę oraz drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody.
Przygotowanie kanapek: na każdą kromkę nakładamy warstwę szpinaku, na którą kładziemy pokrojonego w plasterki kurczaka. Całość obficie posypujemy serem startym na tarce o grubym oczku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy z mieszanką kolorowych sałat wymieszanych z sosem vinaigrette lub po prostu z ketchupem.