Zapiekana makaronowa z brokułami i beszamelem

lubella

Spróbuj pysznej zapiekanki z brokułem, pestkami dyni i z makaronem w kształcie kokardek. Pokryta warstwą sera mozzarella i beszamelu, ozdobiona pomidorkami malinowymi i świeżymi liśćmi kolendry, zapiekanka z Uwielbiam.pl na częściej zagości na Twoim stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3011
kcal
Białka
125
gram
Węglowodany
333
gram
Tłuszcze
128
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Spróbuj pysznej zapiekanki z brokułem, pestkami dyni i z makaronem w kształcie kokardek. Pokryta warstwą sera mozzarella i beszamelu, ozdobiona pomidorkami malinowymi i świeżymi liśćmi kolendry, zapiekanka z Uwielbiam.pl na częściej zagości na Twoim stole.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 opak. makaron kokardki lubella
200 g brokuły
2 szt. jaja l
50 g pomidorki koktajlowe
1 łyżka kolendra
150 g mozarella
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka pestki dyni
100 g masło
2 szczyp. sól, pieprz
3 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuł płuczemy pod zimną wodą, następnie kroimy go na mniejsze kawałki.
Podsmażamy na maśle z czosnkiem i pestkami dyni przez 2 minuty. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.
Na zimną patelnię z brokułem wbijamy jajka, mieszamy wszystkie składniki , pomidory doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy brokuł i mieszamy.
Na wierzchu posypujemy cienką warstwą startego sera żółtego mozzarella, układamy na samej górze pomidory cherry.
Wykonujemy sos beszamelowy na bazie mąki i polewany nim zapiekankę.
Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Gotowe danie dekorujemy liśćmi kolendry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3011
kcal
Białka
125
gram
Węglowodany
333
gram
Tłuszcze
128
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.