Zapiekana makaronowa z brokułami i beszamelem

lubella
Zapiekana makaronowa z brokułami i beszamelem

0

4 / 2

Spróbuj pysznej zapiekanki z brokułem, pestkami dyni i z makaronem w kształcie kokardek. Pokryta warstwą sera mozzarella i beszamelu, ozdobiona pomidorkami malinowymi i świeżymi liśćmi kolendry, zapiekanka z Uwielbiam.pl na częściej zagości na Twoim stole.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 opak. makaron kokardki lubella

200 g brokuły

2 szt. jaja l

50 g pomidorki koktajlowe

1 łyżka kolendra

150 g mozarella

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka pestki dyni

100 g masło

2 szcz. sól, pieprz

3 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

Przygotowanie


1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Brokuł płuczemy pod zimną wodą, następnie kroimy go na mniejsze kawałki.

3

Podsmażamy na maśle z czosnkiem i pestkami dyni przez 2 minuty. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.

4

Na zimną patelnię z brokułem wbijamy jajka, mieszamy wszystkie składniki , pomidory doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

5

Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy brokuł i mieszamy.

6

Na wierzchu posypujemy cienką warstwą startego sera żółtego mozzarella, układamy na samej górze pomidory cherry.

7

Wykonujemy sos beszamelowy na bazie mąki i polewany nim zapiekankę.

8

Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

9

Gotowe danie dekorujemy liśćmi kolendry.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły