Zalewajka świętokrzyska
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Zalewajka świętokrzyska](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975567967.jpeg&w=3840&q=75)
Idealne danie na rozgrzanie! Królowa polskich zup, czyli zalewajka świętokrzyska. Szybka do przygotowania – wystarczy kilka składników i gotowe!
0
0 / 0
Idealne danie na rozgrzanie! Królowa polskich zup, czyli zalewajka świętokrzyska. Szybka do przygotowania – wystarczy kilka składników i gotowe!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 l woda
4 szt. ziemniaki
1 szkl. żurek zakwas
150 g boczek wędzony
150 g kiełbasa wiejska
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbek czosnku
4 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
2 łyżka suszony majeranek
1 opak. śmietana 18%
100 g skwarki
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i blanszujemy w garnku na oleju. Następnie dodajemy wodę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wywar doprowadzamy do wrzenia.
Kolejno dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodać żur, doprawić śmietaną.
Zupę serwować okraszoną skwarkami i udekorować świeża natką pietruszki.