Zalewajka świętokrzyska
kontakt_1
Idealne danie na rozgrzanie! Królowa polskich zup, czyli zalewajka świętokrzyska. Szybka do przygotowania – wystarczy kilka składników i gotowe!
0
0 / 0
Idealne danie na rozgrzanie! Królowa polskich zup, czyli zalewajka świętokrzyska. Szybka do przygotowania – wystarczy kilka składników i gotowe!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 l woda
4 szt. ziemniaki
1 szkl. żurek zakwas
150 g boczek wędzony
150 g kiełbasa wiejska
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbek czosnku
4 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
2 łyżka suszony majeranek
1 opak. śmietana 18%
100 g skwarki
1 łyżeczka sól
0.50 łyżeczka pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i blanszujemy w garnku na oleju. Następnie dodajemy wodę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wywar doprowadzamy do wrzenia.
Kolejno dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodać żur, doprawić śmietaną.
Zupę serwować okraszoną skwarkami i udekorować świeża natką pietruszki.