Zalewajka świętokrzyska

kontakt_1
Zalewajka świętokrzyska

0

0 / 0

Idealne danie na rozgrzanie! Królowa polskich zup, czyli zalewajka świętokrzyska. Szybka do przygotowania – wystarczy kilka składników i gotowe!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 l woda

4 szt. ziemniaki

1 szkl. żurek zakwas

150 g boczek wędzony

150 g kiełbasa wiejska

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbek czosnku

4 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

2 łyżka suszony majeranek

1 opak. śmietana 18%

100 g skwarki

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i blanszujemy w garnku na oleju. Następnie dodajemy wodę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wywar doprowadzamy do wrzenia.

2

Kolejno dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Pod koniec gotowania dodać żur, doprawić śmietaną.

4

Zupę serwować okraszoną skwarkami i udekorować świeża natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

494

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły