Zakwas na żur

m7
Zakwas na żur

1

0 / 0

Doskonały zakwas na żurek.

5

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1.50 szkl. woda

2 szt. ząbek czosnku

5 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

10 łyżka mąka żytnia razowa

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

2

Gotowy zakwas można poznać po zapachu, ew. można też spróbować, czy jest kwaśny. Natomiast na wierzchu powinna pojawić się piana.

3

Gotowy zakwas należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce, do 2 tygodni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły