Zakwas na żur

m7

Doskonały zakwas na żurek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
447
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Doskonały zakwas na żurek.
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1.50 szkl. woda
2 szt. ząbek czosnku
5 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
10 łyżka mąka żytnia razowa
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
Gotowy zakwas można poznać po zapachu, ew. można też spróbować, czy jest kwaśny. Natomiast na wierzchu powinna pojawić się piana.
Gotowy zakwas należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce, do 2 tygodni.