Zakręcone szparagi
lubella
Pozytywnie zakręcony obiad z równie zakręconymi szparagami! Masz dosyć nudnych dań? My również! Sprawdź nasz przepis na nieszablonowy obiad z wykorzystaniem: makaronu świderki, szynki parmeńskiej, zielonych szparagów, szpinaku baby, parmezanu, oliwy z oliwek, czosnku, pestek dyni, ziaren słonecznika i gałki muszkatołowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pozytywnie zakręcony obiad z równie zakręconymi szparagami! Masz dosyć nudnych dań? My również! Sprawdź nasz przepis na nieszablonowy obiad z wykorzystaniem: makaronu świderki, szynki parmeńskiej, zielonych szparagów, szpinaku baby, parmezanu, oliwy z oliwek, czosnku, pestek dyni, ziaren słonecznika i gałki muszkatołowej.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella świdry
100 g szynka parmeńska
10 szt. szparagi zielone
100 g szpinak baby
50 g parmezan
2 łyżka oliwa z oliwek
25 g pestki dyni
25 g ziarna słonecznika
2 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie… Do miski włóż umyty szpinak, 7 szparagów i parmezan.
Dodaj posiekany czosnek oraz uprażone pestki dyni i słonecznika. Dolej oliwę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie za pomocą blendera zmiksuj dokładnie.
Pozostałe szparagi obierz i zblanszuj przez 3 minuty - posłużą Ci do dekoracji dania.
Makaron połącz z sosem, na samej górze ułóż kawałki pokrojonej w kostkę szynki parmeńskiej, podsmażonej na suchej patelni przez 2 minuty.
Udekoruj zblanszowanymi szparagami. Poszło Ci świetnie! Brawo!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.