Zakręcone drożdżówki z serem i Cinisami

lubella
Zakręcone drożdżówki z serem i Cinisami

0

0 / 0

Drożdżówki serowe z nutą cynamonowych płatków to idealna przekąska dla dzieci, które latem 'nie mają czasu' na jedzenie ;)

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

550 g mąka lubella puszysta tortowa

250 mleko ciepłe

100 g cukier

75 g masło roztopione

10 g drożdże suszone

1 szt. jajko

400 g serek twarogowy

0.50 szkl. płatki lubella cinisy

3 łyżka cukier puder

1 łyżka sok z cytryny

2 łyżka cukier puder

0.50 szkl. płatki lubella cinisy

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, suchymi drożdżami oraz kakao. Następnie wbić jajko , wlać ciepłe mleko i wyrobić, pod koniec wlewając roztopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

2

Na podsypanej mąką stolnicy wyłożyć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5mm.

3

Na cieście rozsmarować masę serową, a następnie zwinąć w rulon. Pokroić w 2 cm krążki, odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Posypać kruszonką z Cinisów, przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, do podwojenia objętości.

4

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polać lukrem.

5

Masa serowa: Twaróg wymieszać z cukrem oraz pokruszonymi płatkami.

6

Kruszonka: Płatki Lubella Cinisy pokruszyć, wymieszać z mąką i rozetrzeć z masłem.

7

Lukier: W miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły