Zakręcone bezglutenowe muffinki kakaowe z serem

magda
Zakręcone bezglutenowe muffinki kakaowe z serem

0

0 / 0

Polecam pyszne zakręcone i bezglutenowe muffinki kakaowe z serem. W święta każdy na pewno piecze sernik i czasem zostaje nam ser. Warto wykorzystać go do zrobienia muffinek, z których najbardziej ucieszą się najmłodsi. Święta to okres na cytrusy, więc przed zjedzeniem pomarańczy można zetrzeć z nich skórkę aby wykorzystać ją do wypieków!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

120 g mąka gryczana

55 g mąka ryżowa

55 g mąka ziemniaczana

15 g kakao decomorreno

100 g cukier

150 woda

1 łyżka śmietana 18%

0.33 szkl. olej

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szt. skórka z pomarańczy

170 g ser biały

2 łyżka cukier

1 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Najpierw robimy masę serową. Do miski wrzucamy ser, żółtko i cukier. Całość miksujemy na gładką masę.

2

Teraz robimy ciasto na muffinki. Do garnka wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy wodę, olej, śmietanę oraz skórkę startą z pomarańczy i mieszamy. Ciasto wychodzi gęste.

3

Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki. Każdą papilotkę wypełniamy łyżką ciasta. Do każdej muffinki na środek dajemy po łyżeczce masy serowej i lekko mieszamy.

4

Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka).

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły