Zagrodowa Fantazja
mzielnik
Zagrodowa fantazja to propozycja na pyszny domowy obiad.
0
0 / 0
Zagrodowa fantazja to propozycja na pyszny domowy obiad.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. udko z kurczaka
3 szt. ziemniaki ugotowane
2 szczyp. przyprawa złocista do kurczaka
5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
2 łyżka musztarda z ziarnami gorczycy
3 szczyp. przyprawa do ziemniaków
1 kostka masło
1 szt. sałata lodowa
4 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. papryka żółta
1 szt. ogórek zielony
Przygotowanie
Marynata: wymieszać w miseczce 4-5 łyżek pikantnego ketchupu „Kotlin” z 1-2 łyżkami kremu z miodem i gorczycą oraz łyżeczką złocistej przyprawy do kurczaka. Do tak przygotowanej marynaty w konsystencji kremu włożyć dwa średniej wielkości surowe udźce z kurczaka, dokładnie obtoczyć i włożyć na ok. 20 min do lodówki.
W tym czasie dokładnie wypłukać 2-3 ziemniaki, pokroić je na ćwiartki i umieścić na blaszce.
Masło czosnkowe: dwie łyżki masła wymieszać z 1-2 ząbkami czosnku wyciśniętego przez praskę.
Wyjąć z lodówki udźce, przełożyć na blaszkę i włożyć do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na ok.1 godzinę przy czym po upływie ok. 30 minut wyjąć mięso i przewrócić na drugą stronę. Razem z mięsem na kolejne 30 minut włożyć drugą blaszkę z ćwiartkami ziemniaków
Na udekorowany warzywami (dowolnie) talerz wyłożyć mięso zrumienioną skórką do góry i cząstki ziemniaków.
Na ziemniaki nałożyć masło z czosnkiem, posypać przyprawą ziołową do ziemniaków.