Zagrodowa Fantazja

mzielnik
Zagrodowa Fantazja

0

0 / 0

Zagrodowa fantazja to propozycja na pyszny domowy obiad.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. udko z kurczaka

3 szt. ziemniaki ugotowane

2 szcz. przyprawa złocista do kurczaka

5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

2 łyżka musztarda z ziarnami gorczycy

3 szcz. przyprawa do ziemniaków

1 kost. masło

1 szt. sałata lodowa

4 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. papryka żółta

1 szt. ogórek zielony

Przygotowanie


1

Marynata: wymieszać w miseczce 4-5 łyżek pikantnego ketchupu „Kotlin” z 1-2 łyżkami kremu z miodem i gorczycą oraz łyżeczką złocistej przyprawy do kurczaka. Do tak przygotowanej marynaty w konsystencji kremu włożyć dwa średniej wielkości surowe udźce z kurczaka, dokładnie obtoczyć i włożyć na ok. 20 min do lodówki.

2

W tym czasie dokładnie wypłukać 2-3 ziemniaki, pokroić je na ćwiartki i umieścić na blaszce.

3

Masło czosnkowe: dwie łyżki masła wymieszać z 1-2 ząbkami czosnku wyciśniętego przez praskę.

4

Wyjąć z lodówki udźce, przełożyć na blaszkę i włożyć do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na ok.1 godzinę przy czym po upływie ok. 30 minut wyjąć mięso i przewrócić na drugą stronę. Razem z mięsem na kolejne 30 minut włożyć drugą blaszkę z ćwiartkami ziemniaków

5

Na udekorowany warzywami (dowolnie) talerz wyłożyć mięso zrumienioną skórką do góry i cząstki ziemniaków.

6

Na ziemniaki nałożyć masło z czosnkiem, posypać przyprawą ziołową do ziemniaków.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły