Zaczarowane naleśniczory

Lubella
Zaczarowane naleśniczory

0

0 / 0

Kolorowe naleśniki to świetna propozycja na kreatywne śniadanie, deser lub kolację, które zachwycą nie tylko dzieci! Naturalne barwniki wprowadzają piękne, żywe kolory, a smak pozostaje klasycznie pyszny. Podaj je z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce, bita śmietana czy czekolada, by stworzyć prawdziwą ucztę dla oka i podniebienia.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna lubella

2 szkl. mleko

2 szt. jaja

0.50 szkl. woda gazowana

2 łyżka olej

0.50 szkl. sok z buraków

0.50 łyżecz. kurkuma

0.25 łyżecz. spirulina

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, wodę gazowaną, olej i sól. Ciasto powinno być gładkie i o konsystencji śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka lub wody.

2

Podziel masę na trzy równe części, każdą przelej do osobnej miski.

3

Do pierwszej miski wlej sok z buraka i dokładnie wymieszaj, by uzyskać intensywny czerwony kolor.

4

Do drugiej miski dodaj kurkumę i wymieszaj.

5

Do trzeciej miski dodaj spirulinę i wymieszaj.

6

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu (oleju lub masła).

7

Na dobrze rozgrzaną powierzchnię wlej porcję ciasta, rozprowadzając je równomiernie po patelni. Smaż naleśniki przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie złote. Powtórz ten krok dla każdego koloru.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

789

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

103

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły