Zabajone (klasyczne)
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Zabajone (klasyczne)](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976550509.jpeg&w=3840&q=75)
Zabajone to włoski kogel mogel, który zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych deserów. Delikatna masa przygotowana z żółtek, cukru i likieru może być zarówno eleganckim deserem na romantyczną kolację, jak i słodkim elementem menu podczas imprezy. Zabajone najlepiej podawać z ulubionymi świeżymi owocami lub lodami, dzięki czemu nabiorą nie tylko dodatkowego smaku, ale i atrakcyjnego wyglądu.
0
0 / 0
Zabajone to włoski kogel mogel, który zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych deserów. Delikatna masa przygotowana z żółtek, cukru i likieru może być zarówno eleganckim deserem na romantyczną kolację, jak i słodkim elementem menu podczas imprezy. Zabajone najlepiej podawać z ulubionymi świeżymi owocami lub lodami, dzięki czemu nabiorą nie tylko dodatkowego smaku, ale i atrakcyjnego wyglądu.
3
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
6 szt. żółtko jaja kurzego
120 g cukier
80 likier limoncello
Przygotowanie
Umieszczamy sześć żółtek w metalowej misce i dodajemy cukier. Za pomocą trzepaczki ubijamy żółtka z cukrem.
W rondlu gotujemy wodę i kładziemy miskę z żółtkiem tak, aby miska nie dotykała wody.
Cały czas mieszając, wlewamy likier i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje.
Gdy masa będzie gęstnieć, ściągamy miskę z garnka i jeszcze przez chwile mieszamy, aby żółtko się nie ścięło.
Zabajone można podać z ulubionymi świeżymi owocami.