Zabajone (klasyczne)

EkspertOdKuchni
Zabajone (klasyczne)

0

0 / 0

Zabajone to włoski kogel mogel, który zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych deserów. Delikatna masa przygotowana z żółtek, cukru i likieru może być zarówno eleganckim deserem na romantyczną kolację, jak i słodkim elementem menu podczas imprezy. Zabajone najlepiej podawać z ulubionymi świeżymi owocami lub lodami, dzięki czemu nabiorą nie tylko dodatkowego smaku, ale i atrakcyjnego wyglądu.

3

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

6 szt. żółtko jaja kurzego

120 g cukier

80 likier limoncello

Przygotowanie


1

Umieszczamy sześć żółtek w metalowej misce i dodajemy cukier. Za pomocą trzepaczki ubijamy żółtka z cukrem.

2

W rondlu gotujemy wodę i kładziemy miskę z żółtkiem tak, aby miska nie dotykała wody.

3

Cały czas mieszając, wlewamy likier i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje.

4

Gdy masa będzie gęstnieć, ściągamy miskę z garnka i jeszcze przez chwile mieszamy, aby żółtko się nie ścięło.

5

Zabajone można podać z ulubionymi świeżymi owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły