Wytrawne ptysie z łososiem i chrzanem
Krakus
Wytrawne ptysie z łososiem i chrzanem to doskonała przekąska na wiele okazji. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i imprezy, przyjęcia, bankiety lub uroczystości rodzinne. Połączenie delikatnego ciasta z łososiem, kremowym serkiem, wyrazistym chrzanem i świeżym koperkiem nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
120
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wytrawne ptysie z łososiem i chrzanem to doskonała przekąska na wiele okazji. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i imprezy, przyjęcia, bankiety lub uroczystości rodzinne. Połączenie delikatnego ciasta z łososiem, kremowym serkiem, wyrazistym chrzanem i świeżym koperkiem nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szkl. mąka pszenna
1 szkl. woda
120 g masło
4 szt. jajka kurze
300 g serek naturalny
200 g łosoś wędzony
2 łyżka chrzan krakus
1 pęcz. koperek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W rondlu zagotować wodę z masłem. Wsypać szczyptę soli, mąkę i energicznie zamieszać twardą szpatułką. Zmniejszyć ogień i parzyć mąkę ok. minutę, ciągle mieszając.
Zaparzoną mąkę po wystygnięciu zmiksować, dodając po kolei po jednym jajku. Masa ma być lśniąca i gładka.
Na blachę wyłożoną papierem wykładać za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego porcje ciasta na ptysie (zostawiając odstępy, gdyż ptysie urosną około dwukrotnie).
Piec w 200°C przez 20 - 25 minut, aż całe się zarumienią. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo opadną.
Łososia pokroić w paski (zostawić trochę do dekoracji). Wymieszać z serkiem, posiekanym koperkiem i chrzanem. Doprawić pastę do smaku pieprzem i solą.
Upieczone i przestudzone ptysie przekrawać na pół, do środka dodać łyżkę pasty z łososiem. Wierzch udekorować kawałkiem łososia i posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
120
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.