Wytrawne ptysie z łososiem i chrzanem

Krakus
Wytrawne ptysie z łososiem i chrzanem

0

0 / 0

Wytrawne ptysie z łososiem i chrzanem to doskonała przekąska na wiele okazji. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i imprezy, przyjęcia, bankiety lub uroczystości rodzinne. Połączenie delikatnego ciasta z łososiem, kremowym serkiem, wyrazistym chrzanem i świeżym koperkiem nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szkl. mąka pszenna

1 szkl. woda

120 g masło

4 szt. jajka kurze

300 g serek naturalny

200 g łosoś wędzony

2 łyżka chrzan krakus

1 pęcz. koperek

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W rondlu zagotować wodę z masłem. Wsypać szczyptę soli, mąkę i energicznie zamieszać twardą szpatułką. Zmniejszyć ogień i parzyć mąkę ok. minutę, ciągle mieszając.

2

Zaparzoną mąkę po wystygnięciu zmiksować, dodając po kolei po jednym jajku. Masa ma być lśniąca i gładka.

3

Na blachę wyłożoną papierem wykładać za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego porcje ciasta na ptysie (zostawiając odstępy, gdyż ptysie urosną około dwukrotnie).

4

Piec w 200°C przez 20 - 25 minut, aż całe się zarumienią. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo opadną.

5

Łososia pokroić w paski (zostawić trochę do dekoracji). Wymieszać z serkiem, posiekanym koperkiem i chrzanem. Doprawić pastę do smaku pieprzem i solą.

6

Upieczone i przestudzone ptysie przekrawać na pół, do środka dodać łyżkę pasty z łososiem. Wierzch udekorować kawałkiem łososia i posiekanym koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły