Wytrawne placuszki kukurydziane
lubella
0
0 / 0
Myślisz o wytrawnych placuszkach na śniadanie lub obiad? Przygotuj ciasto z dodatkiem płatków kukurydzianych, cebulką i smakowitą wędlinką i podsmaż na patelni, na ich wierzchu kładąc plastry cienko pokrojonych pieczarek. Danie idealnie smakuje z dowolną surówką i ulubionym sosem!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g płatki lubella corn flakes klasyczne
300 mleko
30 g masło
2 łyżka proszek do pieczenia
2 szt. jaja l
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
3 łyżka olej roślinny
1 szt. cebula
1 szt. parówka drobiowa
6 szt. pieczarki
Przygotowanie
Masło rozpuścić. Mąkę zmiksować z mlekiem, rozpuszczonym masłem, proszkiem do pieczenia, jajkami, solą i pieprzem oraz płatkami kukurydzianymi. Odstawić na ok.15 minut.
Cebulę i parówkę lub wędlinę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać parówkę/wędlinę i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Przesmażone na patelni składniki dodać do masy na placki.
Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Placki smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Najpierw wylać masę na patelnię i poukładać na niej plastry pieczarek. Kiedy placek się zrumieni, przekręcić na drugą stronę w celu usmażenia. Z podanych składników można otrzymać siedem dość dużych placków (smażonych pojedynczo na małej patelni).