Wytrawne placuszki kukurydziane

lubella
Wytrawne placuszki kukurydziane

0

0 / 0

Myślisz o wytrawnych placuszkach na śniadanie lub obiad? Przygotuj ciasto z dodatkiem płatków kukurydzianych, cebulką i smakowitą wędlinką i podsmaż na patelni, na ich wierzchu kładąc plastry cienko pokrojonych pieczarek. Danie idealnie smakuje z dowolną surówką i ulubionym sosem!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

150 g płatki lubella corn flakes klasyczne

300 mleko

30 g masło

2 łyżka proszek do pieczenia

2 szt. jaja l

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

3 łyżka olej roślinny

1 szt. cebula

1 szt. parówka drobiowa

6 szt. pieczarki

Przygotowanie


1

Masło rozpuścić. Mąkę zmiksować z mlekiem, rozpuszczonym masłem, proszkiem do pieczenia, jajkami, solą i pieprzem oraz płatkami kukurydzianymi. Odstawić na ok.15 minut.

2

Cebulę i parówkę lub wędlinę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać parówkę/wędlinę i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Przesmażone na patelni składniki dodać do masy na placki.

3

Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Placki smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Najpierw wylać masę na patelnię i poukładać na niej plastry pieczarek. Kiedy placek się zrumieni, przekręcić na drugą stronę w celu usmażenia. Z podanych składników można otrzymać siedem dość dużych placków (smażonych pojedynczo na małej patelni).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

823

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

101

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły