Wytrawne placuszki kukurydziane

lubella
Wytrawne placuszki kukurydziane

0

0 / 0

Myślisz o wytrawnych placuszkach na śniadanie lub obiad? Przygotuj ciasto z dodatkiem płatków kukurydzianych, cebulką i smakowitą wędlinką i podsmaż na patelni, na ich wierzchu kładąc plastry cienko pokrojonych pieczarek. Danie idealnie smakuje z dowolną surówką i ulubionym sosem!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

150 g płatki lubella corn flakes klasyczne

300 mleko

30 g masło

2 łyżka proszek do pieczenia

2 szt. jaja l

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

3 łyżka olej roślinny

1 szt. cebula

1 szt. parówka drobiowa

6 szt. pieczarki

Przygotowanie


1

Masło rozpuścić. Mąkę zmiksować z mlekiem, rozpuszczonym masłem, proszkiem do pieczenia, jajkami, solą i pieprzem oraz płatkami kukurydzianymi. Odstawić na ok.15 minut.

2

Cebulę i parówkę lub wędlinę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać parówkę/wędlinę i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Przesmażone na patelni składniki dodać do masy na placki.

3

Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Placki smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Najpierw wylać masę na patelnię i poukładać na niej plastry pieczarek. Kiedy placek się zrumieni, przekręcić na drugą stronę w celu usmażenia. Z podanych składników można otrzymać siedem dość dużych placków (smażonych pojedynczo na małej patelni).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły