Wytrawne naleśniki alla boscaiola

Lubella

Wytrawne naleśniki alla boscaiola to idealna propozycja dla miłośników włoskich smaków i aromatycznych, sycących dań. To doskonała propozycja na obiad, kolację lub elegancki posiłek dla gości. Połączenie delikatnych naleśników z farszem na bazie pieczarek, boczku, białej kiełbasy i mozzarelli nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wytrawne naleśniki alla boscaiola to idealna propozycja dla miłośników włoskich smaków i aromatycznych, sycących dań. To doskonała propozycja na obiad, kolację lub elegancki posiłek dla gości. Połączenie delikatnych naleśników z farszem na bazie pieczarek, boczku, białej kiełbasy i mozzarelli nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Ciasto na naleśniki
250 g mąka pszenna lubella
200 ml mleko
2 szt. jaja
25 ml olej
1 szczyp. sól
Farsz
1 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
150 g boczek wędzony
2 szt. biała kiełbasa surowa
100 ml śmietanka 30%
0.50 pęcz. natka pietruszki
1 łyżka masło
200 g pieczarki
1 szt. kulka mozarelli
Przygotowanie
Na dużej patelni rozpuść masło. Przesmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
Dodaj pokrojony w kostkę wędzony boczek i smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż się wytopi i zarumieni.
Surową kiełbasę obierz z osłonki i podziel palcami na mniejsze kawałki. Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj na patelnię i smaż kolejne kilka minut.
Wlej na patelnię śmietankę, gotuj chwilę, aż się zredukuje i lekko zgęstnieje.
Dopraw farsz solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta na naleśniki.
Smaż cienkie naleśniki na suchej patelni z obu stron.
Na środek każdego naleśnika wyłóż około 3 łyżki farszu oraz dwa plasterki mozzarelli. Zwiń w rulon, zawijając brzegi do środka, aby farsz się nie wydostał.
Przed podaniem obsmaż naleśniki na maśle, aż się zarumienią.