Wytrawne naleśniki alla boscaiola

Lubella
Wytrawne naleśniki alla boscaiola

1

0 / 0

Wytrawne naleśniki alla boscaiola to idealna propozycja dla miłośników włoskich smaków i aromatycznych, sycących dań. To doskonała propozycja na obiad, kolację lub elegancki posiłek dla gości. Połączenie delikatnych naleśników z farszem na bazie pieczarek, boczku, białej kiełbasy i mozzarelli nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Ciasto na naleśniki

250 g mąka pszenna lubella

200 ml mleko

2 szt. jaja

25 ml olej

1 szczyp. sól

Farsz

1 szt. cebula

3 szt. ząbki czosnku

150 g boczek wędzony

2 szt. biała kiełbasa surowa

100 ml śmietanka 30%

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 łyżka masło

200 g pieczarki

1 szt. kulka mozarelli

Przygotowanie


1

Na dużej patelni rozpuść masło. Przesmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, aż się zeszklą.

2

Dodaj pokrojony w kostkę wędzony boczek i smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż się wytopi i zarumieni.

3

Surową kiełbasę obierz z osłonki i podziel palcami na mniejsze kawałki. Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj na patelnię i smaż kolejne kilka minut.

4

Wlej na patelnię śmietankę, gotuj chwilę, aż się zredukuje i lekko zgęstnieje.

5

Dopraw farsz solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

6

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta na naleśniki.

7

Smaż cienkie naleśniki na suchej patelni z obu stron.

8

Na środek każdego naleśnika wyłóż około 3 łyżki farszu oraz dwa plasterki mozzarelli. Zwiń w rulon, zawijając brzegi do środka, aby farsz się nie wydostał.

9

Przed podaniem obsmaż naleśniki na maśle, aż się zarumienią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły