Wytrawne gofry z pikantnymi dipami

a.lesniewska
Wytrawne gofry z pikantnymi dipami

0

0 / 0

Wytrawne paluszki z gofrów w towarzystwie pikantnych dipów sprawdzą się idealnie jako przekąska do kibicowania! Samo przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a na pewno ucieszą podniebienia wszystkich domowników i przyjaciół zaproszonych na mecz!

18

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. jajka zerówki

1.50 szkl. maślanka

0.50 szkl. olej rzepakowy

1 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

4 łyżka mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

4 łyżka płatki lubella corn flakes klasyczne

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. papryka czerwona

1 szt. ząbek czosnku

6 łyżka majonez krakus

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. ostra papryka w proszku

1 łyżeczka koncentrat pomidorowy łowicz

3 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

1 łyżeczka suszone oregano

0.50 łyżeczka suszona bazylia

Przygotowanie


1

W misce roztrzep jajka z olejem i maślanką.

2

Płatki Lubella corn flakes wsyp do malaksera i zmiel na drobną mąkę. W drugiej misce wymieszaj suche składniki : mąkę pszenną, mąkę pełne ziarno, zmielone płatki, proszek do pieczenia, sodę i sól.

3

Połącz ze sobą mokre i suche składniki, najlepiej przy pomocy trzepaczki.

4

Rozgrzej gofrownicę, wypiekaj gofry aż będą zarumienione i chrupiące. Odkładaj na bok, aż do wyczerpania masy.

5

Upieczone gofry pokrój w patyczki i przełóż do naczynia, w którym będziesz je podawać.

6

Paprykę z zalewy zblenduj na gładko z czosnkiem i majonezem. Dopraw ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem. Przełóż do małego naczynia na dip.

7

Koncentrat pomidorowy wymieszaj dokładnie z ketchupem Kotlin z piekła rodem, dodaj suszone oregano i bazylię, wymieszaj dokładnie. Przełóż do naczynia na dip.

8

GOTOWE! Teraz możesz siadać do kibicowania w towarzystwie przyjaciół i pysznej przekąski!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły