Wytrawne gofry z łososiem

Lubella
Wytrawne gofry z łososiem

0

0 / 0

Wytrawne gofry z łososiem to idealny wybór na śniadanie na słono lub smaczną przekąskę w ciągu dnia. Połączenie chrupiących gofrów z wędzonym łososiem, szpinakiem, oliwkami, serkiem śmietankowym, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

175 g mąka lubella puszysta

250 ml mleko

50 ml olej

2 szt. jajka kurze

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

100 g łosoś wędzony

1 szt. serek śmietankowy

50 g szpinak baby

30 g oliwki czarne

8 szt. pomidorki koktajlowe

1 opak. kiełki rzodkiewki

Przygotowanie


1

Białko oddzielamy od żółtek i umieszczamy w misce.

2

Do żółtek dodajemy ciepłe mleko, olej, proszek do pieczenia i mąkę poznańską. Całość mieszamy za pomocą miksera.

3

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta i mieszamy dokładnie.

4

Ciasto wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy gofry na rumiany kolor.

5

Po wypieczeniu smarujemy gofry serkiem śmietankowym. Na wierzch kładziemy wędzonego łososia, pokrojone pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Całość posypujemy szpinakiem i kiełkami rzodkiewki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły