Wytrawna tarta włoska z suszonymi pomidorami i oliwkami
Lubella
Tarta z suszonymi pomidorami, szpinakiem, oliwkami i mozzarellą to idealny wybór dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Świetnie sprawdzi się zarówno na elegancki lunch, kolację, jak i różnego rodzaju uroczystości, imprezy i przyjęcia. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z suszonymi pomidorami, szpinakiem, oliwkami i mozzarellą to idealny wybór dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Świetnie sprawdzi się zarówno na elegancki lunch, kolację, jak i różnego rodzaju uroczystości, imprezy i przyjęcia. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna lubella
100 g masło
3 łyżka zimna woda
1 szczyp. sól
300 g świeży szpinak
2 szt. ząbki czosnku
10 szt. suszone pomidory
15 szt. oliwki czarne
150 g mozzarella
2 szt. jajka kurze
150 ml śmietana 18%
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
W misce połącz mąkę, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
Dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek. Kiedy zacznie pachnieć, dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie i odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy formy do tarty i wyłóż nim formę, nakłuwając dno widelcem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C na około 10 minut, aż lekko się zarumieni.
W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Do masy dodaj podsmażony szpinak, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojone oliwki i startą lub pokrojoną w plastry mozzarellę.
Masę przelej na podpieczone ciasto i rozłóż równomiernie.
Wstaw tartę do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż nadzienie się zestali i lekko zarumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.