Wytrawna tarta włoska z suszonymi pomidorami i oliwkami

Lubella
Wytrawna tarta włoska z suszonymi pomidorami i oliwkami

0

0 / 0

Tarta z suszonymi pomidorami, szpinakiem, oliwkami i mozzarellą to idealny wybór dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Świetnie sprawdzi się zarówno na elegancki lunch, kolację, jak i różnego rodzaju uroczystości, imprezy i przyjęcia. Tarta doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna lubella

100 g masło

3 łyżka zimna woda

1 szczyp. sól

300 g świeży szpinak

2 szt. ząbki czosnku

10 szt. suszone pomidory

15 szt. oliwki czarne

150 g mozzarella

2 szt. jajka kurze

150 ml śmietana 18%

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

W misce połącz mąkę, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.

2

Dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.

3

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek. Kiedy zacznie pachnieć, dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie i odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.

4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy formy do tarty i wyłóż nim formę, nakłuwając dno widelcem.

5

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C na około 10 minut, aż lekko się zarumieni.

6

W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Do masy dodaj podsmażony szpinak, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojone oliwki i startą lub pokrojoną w plastry mozzarellę.

7

Masę przelej na podpieczone ciasto i rozłóż równomiernie.

8

Wstaw tartę do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż nadzienie się zestali i lekko zarumieni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły