Wytrawna rolada z ciasta francuskiego
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wytrawna rolada z ciasta francuskiego](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637754.jpeg&w=3840&q=75)
Wytrawna wersja z ciasta francuskiego - nadziewana rolada szynką i serem. Idealny przepis na spotkanie ze znajomymi.
0
0 / 0
Wytrawna wersja z ciasta francuskiego - nadziewana rolada szynką i serem. Idealny przepis na spotkanie ze znajomymi.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 łyżecz. oregano
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. mozzarella
1 szt. papryka czerwona
2 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka mleko
15 dag. ser gouda tłusty
15 dag. szynka wiejska
Przygotowanie
Ciasto rozwinąć i położyć na blaszce na papierze do pieczenia. Jajka połączyć ze startym serem, pieprzem oraz ziołami i zmiksować na jednolitą masę.
Szynkę, mozzarellę pokroić w kostkę. Paprykę w paseczki. Na cieście rozsmarować połowę z masy jajecznej, ułożyć na cieście szynkę, ser i paprykę, zalać resztą masy i zwinąć w roladę. Lekko z wierzchu nakłuć widelcem, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut w 210 stopni.