Wytrawna chałka z jajkiem sadzonym

EkspertOdKuchni
Wytrawna chałka z jajkiem sadzonym

0

0 / 0

Wytrawna chałka z jajkiem sadzonym to idealny wybór na eleganckie śniadanie lub kolację. To pyszne, pożywne i pełne wartości odżywczych połączenie słodkiego pieczywa z guacamole, jajkiem sadzonym, pomidorkami koktajlowymi, szynką prosciutto i kiełkami rzodkiewki. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie bogate kombinacje kulinarne. Smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. chałka

3 szt. jajka kurze

2 szt. awokado

2 szt. ząbek czosnku

2 szt. sok z cytryny

6 szt. pomidorki koktajlowe

3 szt. prosciutto

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 opak. kiełki rzodkiewki

Przygotowanie


1

Awokado przekładamy do miski i rozgniatamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Jajka smażymy na patelni. Żółtko powinno być płynne.

3

Chałkę kroimy i smarujemy przygotowanym guacamole. Na wierzch kładziemy jajko sadzone, szynkę prosciutto, a także umyte i przekrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe.

4

Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

979

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

93

gram

Tłuszcze

51

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły