Wytrawna chałka na śniadanie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
iwona.bakalarska
![Wytrawna chałka na śniadanie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975411381.jpeg&w=3840&q=75)
1. Z mąki Lubella, drożdży, wody i cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać. 2. Odstawić na 15 minut. 3. Do zaczynu dodać mąkę Lubella, olej i sól. Zagnieść ciasto. 4. Odstawić na 1 godzinę. 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części. Z każdej zrobić wałeczek. 6. Z trzech części zapleść chałkę. Podobnie z pozostałych części. 7. Przełożyć chałki do foremek - keksówek i odstawić na 40 minut. 8. Posmarować chałki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 9. Nagrzać piekarnik do 180*C, włożyć chałki i piec 40 minut. 10. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!
0
3.3 / 7
1. Z mąki Lubella, drożdży, wody i cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać. 2. Odstawić na 15 minut. 3. Do zaczynu dodać mąkę Lubella, olej i sól. Zagnieść ciasto. 4. Odstawić na 1 godzinę. 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części. Z każdej zrobić wałeczek. 6. Z trzech części zapleść chałkę. Podobnie z pozostałych części. 7. Przełożyć chałki do foremek - keksówek i odstawić na 40 minut. 8. Posmarować chałki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 9. Nagrzać piekarnik do 180*C, włożyć chałki i piec 40 minut. 10. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
50 g drożdże świeże
1 łyżka cukier
335 ciepła woda
500 g mąka lubella puszysta poznańska
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Z mąki Lubella, drożdży, wody i cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać mąkę Lubella, olej i sól. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części. Z każdej zrobić wałeczek. Z trzech części zapleść chałkę. Podobnie z pozostałych części. Przełożyć chałki do foremek - keksówek i odstawić na 40 minut.
Posmarować chałki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Nagrzać piekarnik do 180*C, włożyć chałki i piec 40 minut.