Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
1. Z mąki Lubella, drożdży, wody i cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać. 2. Odstawić na 15 minut. 3. Do zaczynu dodać mąkę Lubella, olej i sól. Zagnieść ciasto. 4. Odstawić na 1 godzinę. 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części. Z każdej zrobić wałeczek. 6. Z trzech części zapleść chałkę. Podobnie z pozostałych części. 7. Przełożyć chałki do foremek - keksówek i odstawić na 40 minut. 8. Posmarować chałki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 9. Nagrzać piekarnik do 180*C, włożyć chałki i piec 40 minut. 10. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!
Zaczyn |
|||
2 | Łyżki | ||
![]() |
|||
50 | Gramów |
Drożdże świeże
|
|
1 | Łyżka |
cukier
|
|
335 | Mililitrów |
ciepła woda
|
|
Ciasto |
|||
500 | Gramów | ||
![]() |
|||
2 | Łyżki |
olej rzepakowy uniwersalny
|
|
1 | Łyżeczka |
sól
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |