Wytrawna chałka na śniadanie

iwona.bakalarska
Wytrawna chałka na śniadanie

0

3.3 / 7

1. Z mąki Lubella, drożdży, wody i cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać. 2. Odstawić na 15 minut. 3. Do zaczynu dodać mąkę Lubella, olej i sól. Zagnieść ciasto. 4. Odstawić na 1 godzinę. 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części. Z każdej zrobić wałeczek. 6. Z trzech części zapleść chałkę. Podobnie z pozostałych części. 7. Przełożyć chałki do foremek - keksówek i odstawić na 40 minut. 8. Posmarować chałki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 9. Nagrzać piekarnik do 180*C, włożyć chałki i piec 40 minut. 10. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska

50 g drożdże świeże

1 łyżka cukier

335 ciepła woda

500 g mąka lubella puszysta poznańska

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Z mąki Lubella, drożdży, wody i cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać mąkę Lubella, olej i sól. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1 godzinę.

2

Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części. Z każdej zrobić wałeczek. Z trzech części zapleść chałkę. Podobnie z pozostałych części. Przełożyć chałki do foremek - keksówek i odstawić na 40 minut.

3

Posmarować chałki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Nagrzać piekarnik do 180*C, włożyć chałki i piec 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły