Wysokobiałkowe mini pizze z ciecierzycy

Łowicz

Mini pizze z ciecierzycy to prosty pomysł na lżejszą wersję klasycznej pizzy. Spody robi się z miksu ciecierzycy i jajek, więc są bogate w białko i dobrze się trzymają bez mąki. To doskonały przepis, jeśli chcesz zjeść coś w stylu pizzy, ale w zdrowszym wydaniu. Można je podać jako przekąskę, lunch do pracy albo ciepły posiłek po treningu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Mini pizze z ciecierzycy to prosty pomysł na lżejszą wersję klasycznej pizzy. Spody robi się z miksu ciecierzycy i jajek, więc są bogate w białko i dobrze się trzymają bez mąki. To doskonały przepis, jeśli chcesz zjeść coś w stylu pizzy, ale w zdrowszym wydaniu. Można je podać jako przekąskę, lunch do pracy albo ciepły posiłek po treningu.
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
230 g ciecierzyca z puszki (odsączona)
2 szt. jaja
100 ml przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 szczyp. oregano
80 g mozzarella wiórki
30 g salami peperoni
6 szt. listki bazylii
Przygotowanie
Przygotowanie spodu
Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz wodą. Osusz i umieść razem z jajkami w małej misie malaksera.

Zblenduj z jajkami na gładką, lekko gęstą masę.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z masy 6 okręgów o średnicy ok. 12 cm.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiecz przez ok. 5 minut, aż spody lekko się zetną.
Przygotowanie sosu i składników
W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z łyżką oliwy, solą i oregano.
Podpieczone spody posmaruj sosem pomidorowym.

Posyp mozzarellą i ułóż plasterki peperoni.

Pieczenie i podanie
Wstaw ponownie do piekarnika na 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Wyjmij z piekarnika, skrop delikatnie oliwą i udekoruj listkami bazylii
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.