Wysokobiałkowe mini pizze z ciecierzycy

Łowicz
Wysokobiałkowe mini pizze z ciecierzycy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Mini pizze z ciecierzycy to prosty pomysł na lżejszą wersję klasycznej pizzy. Spody robi się z miksu ciecierzycy i jajek, więc są bogate w białko i dobrze się trzymają bez mąki. To doskonały przepis, jeśli chcesz zjeść coś w stylu pizzy, ale w zdrowszym wydaniu. Można je podać jako przekąskę, lunch do pracy albo ciepły posiłek po treningu.

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

230 g ciecierzyca z puszki (odsączona)

2 szt. jaja

100 ml przecier pomidorowy łowicz

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

1 szczyp. oregano

80 g mozzarella wiórki

30 g salami peperoni

6 szt. listki bazylii

Przygotowanie


Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz wodą. Osusz i umieść razem z jajkami w małej misie malaksera.

Krok 1

Zblenduj z jajkami na gładką, lekko gęstą masę.

Krok 2

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z masy 6 okręgów o średnicy ok. 12 cm.

Krok 3

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiecz przez ok. 5 minut, aż spody lekko się zetną.


W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z łyżką oliwy, solą i oregano.

Podpieczone spody posmaruj sosem pomidorowym.

Krok 2

Posyp mozzarellą i ułóż plasterki peperoni.

Krok 3

Wstaw ponownie do piekarnika na 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

Wyjmij z piekarnika, skrop delikatnie oliwą i udekoruj listkami bazylii

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura piekarnika190°C
Czas podpiekania spodów5minut
Czas pieczenia po nałożeniu składników5minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

145

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły