Wyśmienita chałka śniadaniowa
iwona.bakalarska
0
0 / 0
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 szkl. mleko 2%
1 łyżka cukier
1 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
50 g drożdże świeże
4 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
1 szczyp. sól
0.50 szkl. mleko 2%
4 łyżka masło
5 łyżka cukier
2 szt. jajka kurze całe
Przygotowanie
Do letniego mleka lekko dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Utrzeć całe jajka z pozostałymi łyżkami cukru do białości. Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia. Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą. Do mąki dodać zaczyn, ubite jajka i mleko z masłem. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu około 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść. Podzielić na 8 części. Następnie każdą część podzielić na 3 części, zrobić wałeczki i zaplatać warkocze. Powstanie 8 chałek.. Chałki przełożyć na wyłożoną papierem blachę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. 9. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.