Wyśmienita chałka śniadaniowa

iwona.bakalarska
Wyśmienita chałka śniadaniowa

0

0 / 0

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 szkl. mleko 2%

1 łyżka cukier

1 łyżka mąka lubella puszysta poznańska

50 g drożdże świeże

4 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

1 szczyp. sól

0.50 szkl. mleko 2%

4 łyżka masło

5 łyżka cukier

2 szt. jajka kurze całe

Przygotowanie


1

Do letniego mleka lekko dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

2

Utrzeć całe jajka z pozostałymi łyżkami cukru do białości. Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia. Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą. Do mąki dodać zaczyn, ubite jajka i mleko z masłem. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu około 45 minut do wyrośnięcia.

3

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść. Podzielić na 8 części. Następnie każdą część podzielić na 3 części, zrobić wałeczki i zaplatać warkocze. Powstanie 8 chałek.. Chałki przełożyć na wyłożoną papierem blachę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. 9. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły