Wyrolowana kanapka
m7
0
0 / 0
0
Wyrolowaną kanapkę można robić ze składnikami, na które mamy ochotę lub które mamy akurat w lodówce. Można tutaj kombinować na różne sposoby, a każdy na pewno będzie smaczny. Pieczywo kroić na plastry, jak roladę. Kanapeczki najlepsze są na ciepło, aczkolwiek i na zimno stanowi smaczną przekąskę.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 woda
1 łyżeczka sól
25 gr drożdże
500 gr mąka pszenna chlebowa
1 szt żółtko jaja kurzego
1 łyżka oliwa
20 dek. szynka
20 dek. ser żółty
Przygotowanie
W 300 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 2/3 ilości mąki, sól (szczyptę odłożyć), dolać oliwę i wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać szczyptą soli.
Wędliny i sery pokroić na kawałki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
Dokładnie skleić końce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (jeżeli jest za długie, zwinąć w kształt półksiężyca).
Posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 20 minut.
Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na kromki.