Wyrolowana kanapka

m7
Wyrolowana kanapka

0

0 / 0

Wyrolowaną kanapkę można robić ze składnikami, na które mamy ochotę lub które mamy akurat w lodówce. Można tutaj kombinować na różne sposoby, a każdy na pewno będzie smaczny. Pieczywo kroić na plastry, jak roladę. Kanapeczki najlepsze są na ciepło, aczkolwiek i na zimno stanowi smaczną przekąskę.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 woda

1 łyżecz. sól

25 g drożdże

500 g mąka pszenna chlebowa

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka oliwa

20 dag. szynka

20 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

W 300 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 2/3 ilości mąki, sól (szczyptę odłożyć), dolać oliwę i wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać szczyptą soli.

2

Wędliny i sery pokroić na kawałki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.

3

Dokładnie skleić końce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (jeżeli jest za długie, zwinąć w kształt półksiężyca).

4

Posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 20 minut.

5

Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złotobrązowego koloru.

6

Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na kromki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły