Wypasiona chałka
zubd
Wypasiona chałka, idealny dodatek do herbaty i kawy.
0
0 / 0
Wypasiona chałka, idealny dodatek do herbaty i kawy.
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
80 g masło roztopione
25 g drożdże świeże
350 mleko 2%
50 g cukier drobny
550 g mąka lubella puszysta luksusowa
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Do ciepłego ( ale nie gorącego!) mleka dodać drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Połączyć z rozpuszczonym i ostudzonym masłem, solą i dodawać stopniowo mąkę, wyrabiając ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem roślinnym lub stopionym masłem i odstawić do wyrastania na 1-2 h. Bardzo ważne jest to, by ciasto podwoiło swoją objętość. Można je włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 st. C, wtedy wyrośnie nieco szybciej.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3 pasma, które należy przy pomocy dłoni rozwałkować na długość ok. 35-40 cm. Z trzech pasm zapleść warkocz, końce podkładając pod spód.
Obie chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by ponownie wyrosły.
Piekarnik nagrzać do 175 st C. Wyrośnięte chałki przed pieczeniem posmarować 1 jajkiem wymieszanym z 1 łyżką wody i posypać (jeśli chcemy) makiem, kruszonką lub cukrem. Wstawić je do piekarnika na 20-30 minut i piec do zrumienienia.