Wypasiona chałka

zubd
Wypasiona chałka

0

0 / 0

Wypasiona chałka, idealny dodatek do herbaty i kawy.

6

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

80 g masło roztopione

25 g drożdże świeże

350 mleko 2%

50 g cukier drobny

550 g mąka lubella puszysta luksusowa

1 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Do ciepłego ( ale nie gorącego!) mleka dodać drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Połączyć z rozpuszczonym i ostudzonym masłem, solą i dodawać stopniowo mąkę, wyrabiając ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

2

Ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem roślinnym lub stopionym masłem i odstawić do wyrastania na 1-2 h. Bardzo ważne jest to, by ciasto podwoiło swoją objętość. Można je włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 st. C, wtedy wyrośnie nieco szybciej.

3

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3 pasma, które należy przy pomocy dłoni rozwałkować na długość ok. 35-40 cm. Z trzech pasm zapleść warkocz, końce podkładając pod spód.

4

Obie chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by ponownie wyrosły.

5

Piekarnik nagrzać do 175 st C. Wyrośnięte chałki przed pieczeniem posmarować 1 jajkiem wymieszanym z 1 łyżką wody i posypać (jeśli chcemy) makiem, kruszonką lub cukrem. Wstawić je do piekarnika na 20-30 minut i piec do zrumienienia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły