Wykrawane ciasteczka

m7
Wykrawane ciasteczka

1

0 / 0

Ten przepis jest idealny, bo ciasteczka nie zmieniają kształtów po wycięciu. Świetnie nadają się do dekorowania lukrem lub czekoladą.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szcz. sól

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka esencja waniliowa

1 szt. jaja kurze całe

9 dek. masło

10 dek. cukier

20 dek. mąka pszenna

Przygotowanie


1

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy esencję , łyżkę mąki i jajko. Powoli łyżka po łyżce dodajemy mąkę i proszek oraz sól.

2

Wszystkie składniki mieszamy w mikserze z końcówka do wyrabiana ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie.

3

Gdy ciasto będzie się zbierało wokół mieszadeł jest gotowe. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

4

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i foremkami wycinamy ciastka - za każdym razem wkładamy foremki do mąki wtedy nie będą się kleić do ciasta.

5

Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.

6

Gdy ostygną lukrujemy je lub polewamy czekoladową polewą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły