Wykrawane ciasteczka
m7
Ten przepis jest idealny, bo ciasteczka nie zmieniają kształtów po wycięciu. Świetnie nadają się do dekorowania lukrem lub czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
182
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ten przepis jest idealny, bo ciasteczka nie zmieniają kształtów po wycięciu. Świetnie nadają się do dekorowania lukrem lub czekoladą.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. esencja waniliowa
1 szt. jaja kurze całe
9 dag. masło
10 dag. cukier
20 dag. mąka pszenna
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy esencję , łyżkę mąki i jajko. Powoli łyżka po łyżce dodajemy mąkę i proszek oraz sól.
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze z końcówka do wyrabiana ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie.
Gdy ciasto będzie się zbierało wokół mieszadeł jest gotowe. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i foremkami wycinamy ciastka - za każdym razem wkładamy foremki do mąki wtedy nie będą się kleić do ciasta.
Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
Gdy ostygną lukrujemy je lub polewamy czekoladową polewą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
182
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.