Wybuchowa pizza
marzena.smoter
Pizza jest tak samo wybuchowa jak nasze emocje podczas każdego meczu na Mundialu!
0
0 / 0
Pizza jest tak samo wybuchowa jak nasze emocje podczas każdego meczu na Mundialu!
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. mąka lubella
4 dek. drożdże
1 szkl. woda
1 łyżeczka cukier
1 szcz. sól
150 g mięso mielone z łopatki
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka oliwa
1 łyżeczka suszone oregano
1 łyżeczka bazylia
100 ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
10 dek. ser żółty
1 szt. cebula biała
4 szt. pieczarki
1 szcz. sól, pieprz
1 pęcz. posiekana natka pietruszki
10 szt. oliwki czarne
1 szkl. pestki granatu
Przygotowanie
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Dolewamy trochę wody i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę i sól przesypujemy do miski. W środku robimy zagłębienie, wlewamy wyrośnięty rozczyn, oliwę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Gdy będzie zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki.
Mięso podsmażamy na oliwie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy przez chwilę cebulę pokrojoną w piórka.
Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki. Smarujemy ketchupem wymieszanym z ziołami. Układamy na nim podsmażone mięso, cebulkę, pokrojone w plastry pieczarki i oliwki.
Posypujemy startym żółtym serem. Wierzch posypujemy ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki i pestkami granatu.