Wybuchowa pizza

marzena.smoter

Pizza jest tak samo wybuchowa jak nasze emocje podczas każdego meczu na Mundialu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
554
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza jest tak samo wybuchowa jak nasze emocje podczas każdego meczu na Mundialu!
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. mąka lubella
4 dag. drożdże
1 szkl. woda
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. sól
150 g mięso mielone z łopatki
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka oliwa
1 łyżecz. suszone oregano
1 łyżecz. bazylia
100 ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
10 dag. ser żółty
1 szt. cebula biała
4 szt. pieczarki
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. posiekana natka pietruszki
10 szt. oliwki czarne
1 szkl. pestki granatu
Przygotowanie
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Dolewamy trochę wody i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę i sól przesypujemy do miski. W środku robimy zagłębienie, wlewamy wyrośnięty rozczyn, oliwę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Gdy będzie zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki.
Mięso podsmażamy na oliwie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy przez chwilę cebulę pokrojoną w piórka.
Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki. Smarujemy ketchupem wymieszanym z ziołami. Układamy na nim podsmażone mięso, cebulkę, pokrojone w plastry pieczarki i oliwki.
Posypujemy startym żółtym serem. Wierzch posypujemy ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki i pestkami granatu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
554
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.