Wybuchowa pizza

marzena.smoter
Wybuchowa pizza

0

0 / 0

Pizza jest tak samo wybuchowa jak nasze emocje podczas każdego meczu na Mundialu!

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. mąka lubella

4 dek. drożdże

1 szkl. woda

1 łyżeczka cukier

1 szcz. sól

150 g mięso mielone z łopatki

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka oliwa

1 łyżeczka suszone oregano

1 łyżeczka bazylia

100 ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

10 dek. ser żółty

1 szt. cebula biała

4 szt. pieczarki

1 szcz. sól, pieprz

1 pęcz. posiekana natka pietruszki

10 szt. oliwki czarne

1 szkl. pestki granatu

Przygotowanie


1

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Dolewamy trochę wody i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Mąkę i sól przesypujemy do miski. W środku robimy zagłębienie, wlewamy wyrośnięty rozczyn, oliwę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Gdy będzie zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki.

3

Mięso podsmażamy na oliwie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy przez chwilę cebulę pokrojoną w piórka.

4

Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki. Smarujemy ketchupem wymieszanym z ziołami. Układamy na nim podsmażone mięso, cebulkę, pokrojone w plastry pieczarki i oliwki.

5

Posypujemy startym żółtym serem. Wierzch posypujemy ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki i pestkami granatu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły