Wyborne tiramisu w duecie z niebiańsko lekkim musem czekoladowym z dużą ilością kakao, figą i świeżą miętą

LauraPrzybyla
Wyborne tiramisu w duecie z niebiańsko lekkim musem czekoladowym z dużą ilością kakao, figą i świeżą miętą

0

0 / 0

Znane na całym świecie włoskie tiramisu, z mocno przesączonymi, nabierającymi kawowych i alkoholowym nut biszkoptami, przykrytymi pysznym, puszystym kremem mascarpone, oprószonym dużą ilością gorzkiego kakao w duecie z niebiańsko lekkim musem czekoladowym z dużą ilością kakao, figą i świeżą miętą. Mus ten jest elegancki, delikatny i kuszący. Nowoczesny i bardzo modny. To jest mus-puch. Zawiera mnóstwo pęcherzyków powietrza, które powstają podczas ubijania, mnożą się, rozpychają, a masa staje się coraz bardziej piankowo-puchowo-musowa. Boskie tiramisu i czekoladowy mus potrafią zawładnąć naszym sercem, umysłem i podniebieniem. Poddajemy im się bez najmniejszego oporu, aż do ostatniej łyżeczki. Delektowanie się takim deserem to słodko–gorzka pokusa. Rozpływa się w naszych ustach i już po chwili......przenosimy się w strefę marzeń....

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g biszkopty podłużne

1 szkl. kawa espresso

70 likier amaretto

500 g serek mascarpone

300 śmietanka kremowa 30%

4 łyżka cukier

4 łyżka kakao decomorreno

2 szt. awokado

3 szt. banan

3 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Tiramisu: Gęsty serek mascarpone zmiksować z cukrem i 20 ml Amaretto. Śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę kremówkę dodawać partiami do mascarpone i delikatnie wymieszać. W większym naczyniu układać namoczone w kawie biszkopty (moczyć je należy szybko, bo chłoną wilgoć jak gąbka), na nie wyłożyć część kremu i oprószyć kakao. Całą czynność powtórzyć raz jeszcze i posypać obficie gorzkim kakao. Tiramisu schłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny. Podawać pokrojone na kwadraty ze świeżymi owocami (u mnie czerwona porzeczka). Czekoladowy mus z figą i świeżą miętą: Dojrzałe awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone banany oraz kakao. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Przekładamy do foremek i dekorujemy figą i listkami świeżej mięty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły