Wyborne tiramisu w duecie z niebiańsko lekkim musem czekoladowym z dużą ilością kakao, figą i świeżą miętą
LauraPrzybyla
Znane na całym świecie włoskie tiramisu, z mocno przesączonymi, nabierającymi kawowych i alkoholowym nut biszkoptami, przykrytymi pysznym, puszystym kremem mascarpone, oprószonym dużą ilością gorzkiego kakao w duecie z niebiańsko lekkim musem czekoladowym z dużą ilością kakao, figą i świeżą miętą. Mus ten jest elegancki, delikatny i kuszący. Nowoczesny i bardzo modny. To jest mus-puch. Zawiera mnóstwo pęcherzyków powietrza, które powstają podczas ubijania, mnożą się, rozpychają, a masa staje się coraz bardziej piankowo-puchowo-musowa. Boskie tiramisu i czekoladowy mus potrafią zawładnąć naszym sercem, umysłem i podniebieniem. Poddajemy im się bez najmniejszego oporu, aż do ostatniej łyżeczki. Delektowanie się takim deserem to słodko–gorzka pokusa. Rozpływa się w naszych ustach i już po chwili......przenosimy się w strefę marzeń....
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1375
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Znane na całym świecie włoskie tiramisu, z mocno przesączonymi, nabierającymi kawowych i alkoholowym nut biszkoptami, przykrytymi pysznym, puszystym kremem mascarpone, oprószonym dużą ilością gorzkiego kakao w duecie z niebiańsko lekkim musem czekoladowym z dużą ilością kakao, figą i świeżą miętą. Mus ten jest elegancki, delikatny i kuszący. Nowoczesny i bardzo modny. To jest mus-puch. Zawiera mnóstwo pęcherzyków powietrza, które powstają podczas ubijania, mnożą się, rozpychają, a masa staje się coraz bardziej piankowo-puchowo-musowa. Boskie tiramisu i czekoladowy mus potrafią zawładnąć naszym sercem, umysłem i podniebieniem. Poddajemy im się bez najmniejszego oporu, aż do ostatniej łyżeczki. Delektowanie się takim deserem to słodko–gorzka pokusa. Rozpływa się w naszych ustach i już po chwili......przenosimy się w strefę marzeń....
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g biszkopty podłużne
1 szkl. kawa espresso
70 likier amaretto
500 g serek mascarpone
300 śmietanka kremowa 30%
4 łyżka cukier
4 łyżka kakao decomorreno
2 szt. awokado
3 szt. banan
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Tiramisu: Gęsty serek mascarpone zmiksować z cukrem i 20 ml Amaretto. Śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę kremówkę dodawać partiami do mascarpone i delikatnie wymieszać. W większym naczyniu układać namoczone w kawie biszkopty (moczyć je należy szybko, bo chłoną wilgoć jak gąbka), na nie wyłożyć część kremu i oprószyć kakao. Całą czynność powtórzyć raz jeszcze i posypać obficie gorzkim kakao. Tiramisu schłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny. Podawać pokrojone na kwadraty ze świeżymi owocami (u mnie czerwona porzeczka). Czekoladowy mus z figą i świeżą miętą: Dojrzałe awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone banany oraz kakao. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Przekładamy do foremek i dekorujemy figą i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1375
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.