Wyborna szarlotka
m7
Szarlotka nieco inaczej, a równie pysznie.
0
4 / 1
Szarlotka nieco inaczej, a równie pysznie.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier waniliowy
2 łyżka śmietana 18%
3 łyżka kakao decomorreno
25 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać, następnie dodać szklankę cukru, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i wyrobić kruche ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części - odpowiednio 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą część zagnieść z kakao. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W międzyczasie jabłka należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach. Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (spód i boki).
Na ciasto wyłożyć starte jabłka wymieszane z cynamonem. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na jabłka.
Następnie wyjąć z lodówki ciemne ciasto i zetrzeć je na jarzynówce bądź pokruszyć na pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50- 60 minut. (Można również zmienić kolejność i na spód dać ciasto z kakao w odpowiednich proporcjach, a na wierzch pokruszyć jasne ciasto).