Wyborna szarlotka

m7
Wyborna szarlotka

0

4 / 1

Szarlotka nieco inaczej, a równie pysznie.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 łyżeczka cynamon

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier waniliowy

2 łyżka śmietana 18%

3 łyżka kakao decomorreno

25 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać, następnie dodać szklankę cukru, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i wyrobić kruche ciasto.

2

Ciasto podzielić na dwie części - odpowiednio 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą część zagnieść z kakao. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

3

W międzyczasie jabłka należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach. Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (spód i boki).

4

Na ciasto wyłożyć starte jabłka wymieszane z cynamonem. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na jabłka.

5

Następnie wyjąć z lodówki ciemne ciasto i zetrzeć je na jarzynówce bądź pokruszyć na pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50- 60 minut. (Można również zmienić kolejność i na spód dać ciasto z kakao w odpowiednich proporcjach, a na wierzch pokruszyć jasne ciasto).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły