Wstążki z sosem grzybowym
monikap
Obiad z grzybkami chodził za ma już od dawna wczoraj w końcu je kupiłam bo sama nie mam mrożonych, były tylko boczniaki nie są tak aromatyczne jak inne leśne grzybki ale mnie wg mnie są pyszne, poza tym niedrogie. Najlepiej do dania z grzybkami wybierać grzyby jednego gatunku wtedy wszystkie będą miękkie i gotowe w tym samym czasie. Grzybów nie dusimy zbyt krótko, żeby w naszej potrawie nie było surowych kawałków ani zbyt długo żeby grzybki nie były zbyt twarde. Ja grzybki przesmażam tylko na maśle z dodatkiem cebulki i przyprawiam tylko sola i pieprzem. Do grzybów nie dodaję ostrych przypraw, ziół, czosnku bo tracą wtedy swój aromat. U mnie boczniaki i tak nie są bardzo aromatyczne więc tym bardziej unikam ostrego przyprawiania. Do grzybów wybrałam makaron, lubię go bo robi się go błyskawicznie, u mnie w domu wszystkim smakuje i co najważniejsze do makaronu pasuje prawie wszystko. Do sosów pasuje w zasadzie każdy makaron więc można wybrać swój ulubiony. U mnie wstążki. Makaron z sosem grzybowym podajemy zawsze gorący bo nie ma nic gorszego niż zimny makaron z sosem. Dodatkowo talerze, na których podajemy makaron można jeszcze podgrzać wtedy bez pośpiechu że potrawa wystygnie będzie można spokojnie zjeść obiad ze smakiem:) Potrawa jest bardzo prosta i smaczna kto nie miał okazji jeść jeszcze boczników polecam spróbować
Wartości odżywcze na porcję
Energia
294
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Obiad z grzybkami chodził za ma już od dawna wczoraj w końcu je kupiłam bo sama nie mam mrożonych, były tylko boczniaki nie są tak aromatyczne jak inne leśne grzybki ale mnie wg mnie są pyszne, poza tym niedrogie. Najlepiej do dania z grzybkami wybierać grzyby jednego gatunku wtedy wszystkie będą miękkie i gotowe w tym samym czasie. Grzybów nie dusimy zbyt krótko, żeby w naszej potrawie nie było surowych kawałków ani zbyt długo żeby grzybki nie były zbyt twarde. Ja grzybki przesmażam tylko na maśle z dodatkiem cebulki i przyprawiam tylko sola i pieprzem. Do grzybów nie dodaję ostrych przypraw, ziół, czosnku bo tracą wtedy swój aromat. U mnie boczniaki i tak nie są bardzo aromatyczne więc tym bardziej unikam ostrego przyprawiania. Do grzybów wybrałam makaron, lubię go bo robi się go błyskawicznie, u mnie w domu wszystkim smakuje i co najważniejsze do makaronu pasuje prawie wszystko. Do sosów pasuje w zasadzie każdy makaron więc można wybrać swój ulubiony. U mnie wstążki. Makaron z sosem grzybowym podajemy zawsze gorący bo nie ma nic gorszego niż zimny makaron z sosem. Dodatkowo talerze, na których podajemy makaron można jeszcze podgrzać wtedy bez pośpiechu że potrawa wystygnie będzie można spokojnie zjeść obiad ze smakiem:) Potrawa jest bardzo prosta i smaczna kto nie miał okazji jeść jeszcze boczników polecam spróbować
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. cebula
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka masło
20 dag. makaron wstążki
30 dag. grzyby
Przygotowanie
Cebulę pokroić w cienkie pióra
Grzybki(mogą być mrożone te wcześniej rozmrozić)pokroić w większe kawałki.
W tym czasie ugotować makaron. Do grzybów dodać śmietanę, delikatnie wymieszać, dodać makaron i podawać.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, podsmażyć. Dodać grzyby, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu ok. 25-30 min. W czasie duszenia można podlewać bulionem. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pierzem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
294
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.