Example thumb
0

Składniki

1 Łyżeczka
Wino czerwone
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella wstążki
35 Gramów
parmezan
0.25 Szklanki
wino białe wytrawne
0.75 Szklanki
Łuskane orzechy włoskie
4 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
nać pietruszki
2 Łyżki
oliwa
5 Dekagramów
seler naciowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż. Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.
  2. Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ.
  3. Obieramy i ucieramy marchewkę.
  4. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera około 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
  5. Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i dusimy 25 minut.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. 15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.
  8. Sos mieszamy z odcedzonym makaronem.
  9. Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.
  10. Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.
  11. Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.

Opis

Danie z dodatkiem orzechów.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!