0

Składniki

1 Łyżeczka
Wino czerwone
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella wstążki
35 Gramów
parmezan
0.25 Szklanki
wino białe wytrawne
0.75 Szklanki
Łuskane orzechy włoskie
4 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
nać pietruszki
2 Łyżki
oliwa
5 Dekagramów
seler naciowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż. Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.
  2. Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ.
  3. Obieramy i ucieramy marchewkę.
  4. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera około 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
  5. Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i dusimy 25 minut.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. 15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.
  8. Sos mieszamy z odcedzonym makaronem.
  9. Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.
  10. Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.
  11. Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.

Opis

Danie z dodatkiem orzechów.

Podobne przepisy

Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Średni Do 3 godz.

Wstążki z bobem i rukolą

Średni Do 1 godz.

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min.

Kolanka na boczku

Łatwy Do 40 min.

Łazanki z cukinią

Łatwy Do 40 min.

Makaron z warzywami i kurczakiem

Łatwy Do 40 min.

Penne w pomidorach

Łatwy Do 20 min.

Świderki z Szynką

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!