0

Składniki

1 Łyżeczka
Wino czerwone
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella wstążki
35 Gramów
parmezan
0.25 Szklanki
wino białe wytrawne
0.75 Szklanki
Łuskane orzechy włoskie
4 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
nać pietruszki
2 Łyżki
oliwa
5 Dekagramów
seler naciowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż. Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.
  2. Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ.
  3. Obieramy i ucieramy marchewkę.
  4. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera około 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
  5. Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i dusimy 25 minut.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. 15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.
  8. Sos mieszamy z odcedzonym makaronem.
  9. Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.
  10. Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.
  11. Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.

Opis

Danie z dodatkiem orzechów.

Podobne przepisy

Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Wstążki z bobem i rukolą

Przepis
Średni Do 1 godz
Wstążki z bobem i rukolą

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Kolanka na boczku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kolanka na boczku

Łazanki z cukinią

Przepis
Łatwy Do 40 min
Łazanki z cukinią

Makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z warzywami i kurczakiem

Penne w pomidorach

Przepis
Łatwy Do 15 min
Penne w pomidorach

Świderki z Szynką

Przepis
Łatwy Do 40 min
Świderki z Szynką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!