Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi
uwielbiampl
Danie z dodatkiem orzechów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
636
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Danie z dodatkiem orzechów.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. wino czerwone
400 g makaron lubella wstążki
35 g parmezan
0.25 szkl. wino białe wytrawne
0.75 szkl. łuskane orzechy włoskie
4 szt. pomidor
1 szt. marchew
1 szt. cebula
2 łyżka nać pietruszki
2 łyżka oliwa
5 dag. seler naciowy
Przygotowanie
Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż. Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.
Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ.
Obieramy i ucieramy marchewkę.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera około 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i dusimy 25 minut.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.
Sos mieszamy z odcedzonym makaronem.
Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.
Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
636
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.