Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi

uwielbiampl
Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi

0

0 / 0

Danie z dodatkiem orzechów.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżeczka wino czerwone

400 g makaron lubella wstążki

35 g parmezan

0.25 szkl. wino białe wytrawne

0.75 szkl. łuskane orzechy włoskie

4 szt. pomidor

1 szt. marchew

1 szt. cebula

2 łyżka nać pietruszki

2 łyżka oliwa

5 dek. seler naciowy

Przygotowanie


1

Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż. Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.

2

Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ.

3

Obieramy i ucieramy marchewkę.

4

Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera około 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.

5

Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i dusimy 25 minut.

6

Przyprawiamy solą i pieprzem.

7

15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.

8

Sos mieszamy z odcedzonym makaronem.

9

Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.

10

Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.

11

Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły