Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi
m7
Proponuję danie z dodatkiem orzechów, dobrze na przedświąteczną zakąskę dla zaproszonych gości lub na rodzinny obiad. Wymaga poświęcenia czasu w kuchni. Ale wysiłek z pewnością przyniesie zadowalające efekty.
4
0 / 0
Proponuję danie z dodatkiem orzechów, dobrze na przedświąteczną zakąskę dla zaproszonych gości lub na rodzinny obiad. Wymaga poświęcenia czasu w kuchni. Ale wysiłek z pewnością przyniesie zadowalające efekty.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżeczka wino czerwone
500 g makaron wstążki
35 g parmezan
0.25 szkl. wino białe wytrawne
0.75 szkl. orzechy włoskie
4 szt. pomidor
1 szt. marchew
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa
2 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż.
Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.
Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ. Obieramy i ucieramy marchewkę.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.
Odcedzamy i dajemy z powrotem do garnka. Następnie wlewamy sos i mieszamy z makaronem.
Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.
Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.