Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi

m7
Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi

4

0 / 0

Proponuję danie z dodatkiem orzechów, dobrze na przedświąteczną zakąskę dla zaproszonych gości lub na rodzinny obiad. Wymaga poświęcenia czasu w kuchni. Ale wysiłek z pewnością przyniesie zadowalające efekty.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżeczka wino czerwone

500 g makaron wstążki

35 g parmezan

0.25 szkl. wino białe wytrawne

0.75 szkl. orzechy włoskie

4 szt. pomidor

1 szt. marchew

1 szt. cebula

2 łyżka oliwa

2 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż.

2

Wkładamy do miski z wrzątkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody.

3

Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy miąższ. Obieramy i ucieramy marchewkę.

4

Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.

5

Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut.

6

Przyprawiamy solą i pieprzem.

7

15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente.

8

Odcedzamy i dajemy z powrotem do garnka. Następnie wlewamy sos i mieszamy z makaronem.

9

Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie.

10

Smażymy mieszając na małym ogniu 5 minut.

11

Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły