Wstążki z kurkami w sosie z mascarpone ze szpinakiem
lubella
Kurki to jednej z najbardziej lubianych przez Polaków grzybów! Smakowite, żółte grzybki możemy wykorzystać do dania z makaronem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżego szpinaku, skropionego sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1164
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
149
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kurki to jednej z najbardziej lubianych przez Polaków grzybów! Smakowite, żółte grzybki możemy wykorzystać do dania z makaronem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżego szpinaku, skropionego sokiem z cytryny.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 opak. lubella makaron długie wstążki
200 g kurki
1 szt. cebula czerwone
1 g świeży szpinak
200 g ser mascarpone
100 g masło
1 szt. cytryna
50 g ser grana padano
Przygotowanie
Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Na roztopione wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy, aż do zeszklenia. Dodajemy kurki i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy serek mascarpone. Gdy się rozpuści, dokładamy garść umytego szpinaku i chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Na talerze wykładamy makaron, sos i posypujemy startym serem grana padano.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1164
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
149
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.