Wstążki z kurkami w sosie z mascarpone ze szpinakiem
lubella
1
0 / 0
0
Kurki to jednej z najbardziej lubianych przez Polaków grzybów! Smakowite, żółte grzybki możemy wykorzystać do dania z makaronem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżego szpinaku, skropionego sokiem z cytryny.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 opak. lubella makaron długie wstążki
200 gr kurki
1 szt cebula czerwone
1 gr świeży szpinak
200 gr ser mascarpone
100 gr masło
1 szt cytryna
50 gr ser grana padano
Przygotowanie
Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Na roztopione wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy, aż do zeszklenia. Dodajemy kurki i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy serek mascarpone. Gdy się rozpuści, dokładamy garść umytego szpinaku i chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Na talerze wykładamy makaron, sos i posypujemy startym serem grana padano.