Wstążki z kurkami w sosie z mascarpone ze szpinakiem

lubella
Wstążki z kurkami w sosie z mascarpone ze szpinakiem

1

0 / 0

Kurki to jednej z najbardziej lubianych przez Polaków grzybów! Smakowite, żółte grzybki możemy wykorzystać do dania z makaronem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżego szpinaku, skropionego sokiem z cytryny.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 opak. lubella makaron długie wstążki

200 g kurki

1 szt. cebula czerwone

1 g świeży szpinak

200 g ser mascarpone

100 g masło

1 szt. cytryna

50 g ser grana padano

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki.

2

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Na roztopione wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy, aż do zeszklenia. Dodajemy kurki i smażymy ok. 5 minut.

3

Dodajemy serek mascarpone. Gdy się rozpuści, dokładamy garść umytego szpinaku i chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Na talerze wykładamy makaron, sos i posypujemy startym serem grana padano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1164

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

149

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły