Wstążki z kurczakiem i szpinakiem
monikap
Jak nie mam pomysłu na obiad zawsze biorę kurczaka po bo można przyrządzić go na wiele sposobów, udusić, upiec, ugotować, dodaję go do zapiekanek i robię szaszłyki. Po drugie drób jest bardzo łatwy w przygotowaniu, i nie trzeba być mistrzem kuchni, by przyrządzić z niego coś smacznego. Poza tym mięso drobiowe jest źródłem łatwo przyswajalnego i wartościowego białka, jest delikatne, chudsze niż wołowina i tanie. A żeby było już bardzo zdrowo ostatnio kurczaka zrobiłam z jednym z najzdrowszych warzyw- ze szpinakiem. Można dodać świeży lub mrożony ja wybrałam świeży. Do kurczaka i szpinaku makaron wstążki żeby sos pięknie go okleił. Danie jest zdrowe i bardzo smaczne. Wszystkim wielbicielom szpinaku i nie tylko polecam:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
476
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 3
Jak nie mam pomysłu na obiad zawsze biorę kurczaka po bo można przyrządzić go na wiele sposobów, udusić, upiec, ugotować, dodaję go do zapiekanek i robię szaszłyki. Po drugie drób jest bardzo łatwy w przygotowaniu, i nie trzeba być mistrzem kuchni, by przyrządzić z niego coś smacznego. Poza tym mięso drobiowe jest źródłem łatwo przyswajalnego i wartościowego białka, jest delikatne, chudsze niż wołowina i tanie. A żeby było już bardzo zdrowo ostatnio kurczaka zrobiłam z jednym z najzdrowszych warzyw- ze szpinakiem. Można dodać świeży lub mrożony ja wybrałam świeży. Do kurczaka i szpinaku makaron wstążki żeby sos pięknie go okleił. Danie jest zdrowe i bardzo smaczne. Wszystkim wielbicielom szpinaku i nie tylko polecam:)
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. przyprawa do kurczaka
1 szczyp. papryka czerwona słodka
250 g szpinak
200 g makaron wstążki
200 g śmietana 22%
50 g ser topiony
1 szt. pierś z kurczaka
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka oliwa
1 łyżka olej
0.50 łyżecz. zioła
Przygotowanie
Mięso opłukać oczyścić, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawami i ziołami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na rumiano mięso.
Szpinak umyć, dokładnie osuszyć, podsmażyć na patelni na oliwie przez ok. 1 minutę by liście lekko zwiędły, doprawić solą i pieprzem.
Do kurczaka dodać szpinak.
Śmietanę rozmieszać z serkiem topionym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodać do kurczaka, wymieszać i podgrzać, by ser się rozpuścił. Doprawić do smaku. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany wymieszać z kurczakiem i szpinakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
476
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.