Wstążki z kurczakiem i szpinakiem

monikap
Wstążki z kurczakiem i szpinakiem

1

4 / 3

Jak nie mam pomysłu na obiad zawsze biorę kurczaka po bo można przyrządzić go na wiele sposobów, udusić, upiec, ugotować, dodaję go do zapiekanek i robię szaszłyki. Po drugie drób jest bardzo łatwy w przygotowaniu, i nie trzeba być mistrzem kuchni, by przyrządzić z niego coś smacznego. Poza tym mięso drobiowe jest źródłem łatwo przyswajalnego i wartościowego białka, jest delikatne, chudsze niż wołowina i tanie. A żeby było już bardzo zdrowo ostatnio kurczaka zrobiłam z jednym z najzdrowszych warzyw- ze szpinakiem. Można dodać świeży lub mrożony ja wybrałam świeży. Do kurczaka i szpinaku makaron wstążki żeby sos pięknie go okleił. Danie jest zdrowe i bardzo smaczne. Wszystkim wielbicielom szpinaku i nie tylko polecam:)

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. przyprawa do kurczaka

1 szczyp. papryka czerwona słodka

250 g szpinak

200 g makaron wstążki

200 g śmietana 22%

50 g ser topiony

1 szt. pierś z kurczaka

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka oliwa

1 łyżka olej

0.50 łyżecz. zioła

Przygotowanie


1

Mięso opłukać oczyścić, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawami i ziołami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na rumiano mięso.

2

Szpinak umyć, dokładnie osuszyć, podsmażyć na patelni na oliwie przez ok. 1 minutę by liście lekko zwiędły, doprawić solą i pieprzem.

3

Do kurczaka dodać szpinak.

4

Śmietanę rozmieszać z serkiem topionym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodać do kurczaka, wymieszać i podgrzać, by ser się rozpuścił. Doprawić do smaku. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany wymieszać z kurczakiem i szpinakiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły