Wstążki z krewetkami w śmietanie
uwielbiampl
2
3.6 / 78
Krewetki to świetny składnik niskokalorycznej diety. Popularne owoce morza pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia - mają działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Proponujemy dołączenie ich do diety. W tym celu warto skorzystać z naszego przepisu na wstążki z krewetkami w śmietanie.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella wstążki
500 g krewetki
30 g masło
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka nać pietruszki
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Rozgrzewamy na patelni masło i oliwę, dodajemy cebulkę i czosnek, smażymy na małym ogniu mieszając 1 minutę.
Dodajemy krewetki i smażymy 3 minuty, aż zmienią kolor. Wyjmujemy krewetki z patelni i odstawiamy.
Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Ponownie dodajemy krewetki, następnie sól, pieprz i gotujemy minutę.
Gotujemy makaron al dente, odcedzamy.
Dodajemy sos krewetkowy do ciepłego makaronu i delikatnie mieszamy. Podajemy posypane posiekaną natka pietruszki.