Wstążki z duszoną wołowiną i selerem
uwielbiampl
Pyszny przepis na makaron typu wstążki z duszoną wołowiną. Sprawdź naszą przepyszną recepturę będącą prawdziwą rozkoszą dla kubków smakowych. Wstążki z duszoną wołowiną i selerem to świetny pomysł na rodzinny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1006
kcal
Białka
66
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3 / 1
Pyszny przepis na makaron typu wstążki z duszoną wołowiną. Sprawdź naszą przepyszną recepturę będącą prawdziwą rozkoszą dla kubków smakowych. Wstążki z duszoną wołowiną i selerem to świetny pomysł na rodzinny obiad.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
30 oliwa
1 kg wołowina
500 g makaron lubella wstążki
425 g pomidory krojone łowicz
30 g masło
30 g śmietana
2 szkl. wywar z wołowiny
1 szkl. wino czerwone wytrawne
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
2 szt. liść laurowy
3 szt. seler
3 łyżka parmezan
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160 stopni.
Wołowinę kroimy w cienkie paski i obtaczamy je w przyprawionej mące.
Rozgrzewamy połowę oliwy w garnku i smażymy porcjami wołowinę na brązowo.
Przekładamy do dużego naczynia do zapiekanek.
Wycieramy patelnię papierowym ręcznikiem, rozgrzewamy pozostałą oliwę i dajemy cebule oraz czosnek.
Smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodajemy wywar, pomidory, wino, listki laurowe, sól, pieprz do smaku.
Gotujemy i zalewamy wołowinę.
Zapiekamy pod przykryciem od 2-3 godzin. Dodajemy selery.
Pieczemy bez przykrycia następne 30 minut.
Przy końcu pieczenia gotujemy makaron al dente, odcedzamy i mieszamy z masłem i parmezanem.
Wszystko razem podajemy na talerzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1006
kcal
Białka
66
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.