Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

uwielbiampl
Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

2

3 / 1

Pyszny przepis na makaron typu wstążki z duszoną wołowiną. Sprawdź naszą przepyszną recepturę będącą prawdziwą rozkoszą dla kubków smakowych. Wstążki z duszoną wołowiną i selerem to świetny pomysł na rodzinny obiad.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

30 oliwa

1 kg wołowina

500 g makaron lubella wstążki

425 g pomidory krojone łowicz

30 g masło

30 g śmietana

2 szkl. wywar z wołowiny

1 szkl. wino czerwone wytrawne

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

2 szt. liść laurowy

3 szt. seler

3 łyżka parmezan

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160 stopni.

2

Wołowinę kroimy w cienkie paski i obtaczamy je w przyprawionej mące.

3

Rozgrzewamy połowę oliwy w garnku i smażymy porcjami wołowinę na brązowo.

4

Przekładamy do dużego naczynia do zapiekanek.

5

Wycieramy patelnię papierowym ręcznikiem, rozgrzewamy pozostałą oliwę i dajemy cebule oraz czosnek.

6

Smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodajemy wywar, pomidory, wino, listki laurowe, sól, pieprz do smaku.

7

Gotujemy i zalewamy wołowinę.

8

Zapiekamy pod przykryciem od 2-3 godzin. Dodajemy selery.

9

Pieczemy bez przykrycia następne 30 minut.

10

Przy końcu pieczenia gotujemy makaron al dente, odcedzamy i mieszamy z masłem i parmezanem.

11

Wszystko razem podajemy na talerzu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły