Wstążki z bobem i rukolą
uwielbiampl
Bób - roślina strączkowa o wielu wartościach odżywczych. Zawiera m.in. dużo białka oraz kwasu foliowego. Warto zatem dołączyć go do diety. Najlepiej zrobić to z naszym przepisem na pyszne danie z bobem i rukolą!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
473
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bób - roślina strączkowa o wielu wartościach odżywczych. Zawiera m.in. dużo białka oraz kwasu foliowego. Warto zatem dołączyć go do diety. Najlepiej zrobić to z naszym przepisem na pyszne danie z bobem i rukolą!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 wino białe wytrawne
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
200 g makaron lubella wstążki
3 szt. rukola
1 szt. bób
2 szt. cebula
1 łyżka parmezan
6 łyżka masło
3 łyżka śmietanka kremowa 30%
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy, dzielimy na dwie części, następnie jedną część odkładamy.
Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy część bobu, 3 łyżki masła i miksujemy na puree, jeśli jest bardzo gęste dolewamy trochę wody lub bulionu.
Na pozostałym maśle szklimy drugą cebule, dodajemy pieprz, wlewamy wino, łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą.
Rukolę płuczemy i suszymy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, mieszamy z ugotowanym bobem, rukolą i sosem.
Na talerzach rozsmarowujemy podgrzane puree, nakładamy makaron i posypujemy parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
473
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.