Wstążki z bobem i rukolą

uwielbiampl
Wstążki z bobem i rukolą

1

0 / 0

Bób - roślina strączkowa o wielu wartościach odżywczych. Zawiera m.in. dużo białka oraz kwasu foliowego. Warto zatem dołączyć go do diety. Najlepiej zrobić to z naszym przepisem na pyszne danie z bobem i rukolą!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 wino białe wytrawne

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

200 g makaron lubella wstążki

3 szt. rukola

1 szt. bób

2 szt. cebula

1 łyżka parmezan

6 łyżka masło

3 łyżka śmietanka kremowa 30%

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy, dzielimy na dwie części, następnie jedną część odkładamy.

2

Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy część bobu, 3 łyżki masła i miksujemy na puree, jeśli jest bardzo gęste dolewamy trochę wody lub bulionu.

3

Na pozostałym maśle szklimy drugą cebule, dodajemy pieprz, wlewamy wino, łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą.

4

Rukolę płuczemy i suszymy.

5

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, mieszamy z ugotowanym bobem, rukolą i sosem.

6

Na talerzach rozsmarowujemy podgrzane puree, nakładamy makaron i posypujemy parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły