Wstążki w sosie cytrynowym ze szparagami

lubella
Wstążki w sosie cytrynowym ze szparagami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zielone szparagi każdej potrawie nadają wykwintny charakter. Makaron otoczony cytrynowym sosem i dodatkami parzonego boczku to śmiała, chrupiąca propozycja, której ciężko się oprzeć. Na obiad? A może na kolację? To idealny przepis niezależnie od pory dnia.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella wstążki

2 łyżka masło

50 g ser typu parmezan

100 g szparagi zielone

3 plaster boczek parzony

1 szt. cytryna

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, odlewając pół szklanki wody z gotowania.

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Na patelni smażymy plastry boczku, aż będą chrupiące.

Szparagi podsmażamy na patelni na maśle, aż zmiękną.

Do garnka z cytrynowym masłem dodajemy makaron i starty ser żółty.

Dolewamy wodę z gotowania makaronu i podgrzewamy, aż sos uzyska gładką konsystencję.

Makaron podajemy na ciepło ze szparagami i chipsem z boczku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

744

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

95

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły