Wstążki w sosie cytrynowym ze szparagami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Wstążki w sosie cytrynowym ze szparagami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973121397.jpeg&w=3840&q=75)
Zielone szparagi każdej potrawie nadają wykwintny charakter. Makaron otoczony cytrynowym sosem i dodatkami parzonego boczku to śmiała, chrupiąca propozycja, której ciężko się oprzeć. Na obiad? A może na kolację? To idealny przepis niezależnie od pory dnia.
0
0 / 0
Zielone szparagi każdej potrawie nadają wykwintny charakter. Makaron otoczony cytrynowym sosem i dodatkami parzonego boczku to śmiała, chrupiąca propozycja, której ciężko się oprzeć. Na obiad? A może na kolację? To idealny przepis niezależnie od pory dnia.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella wstążki
2 łyżka masło
50 g ser typu parmezan
100 g szparagi zielone
3 plaster boczek parzony
1 szt. cytryna
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, odlewając pół szklanki wody z gotowania.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Na patelni smażymy plastry boczku, aż będą chrupiące.
Szparagi podsmażamy na patelni na maśle, aż zmiękną.
Do garnka z cytrynowym masłem dodajemy makaron i starty ser żółty.
Dolewamy wodę z gotowania makaronu i podgrzewamy, aż sos uzyska gładką konsystencję.
Makaron podajemy na ciepło ze szparagami i chipsem z boczku.
Kategorie
Alergeny
Laktoza