Wstążki w sosie cytrynowym ze szparagami

lubella
Wstążki w sosie cytrynowym ze szparagami

0

0 / 0

Zielone szparagi każdej potrawie nadają wykwintny charakter. Makaron otoczony cytrynowym sosem i dodatkami parzonego boczku to śmiała, chrupiąca propozycja, której ciężko się oprzeć. Na obiad? A może na kolację? To idealny przepis niezależnie od pory dnia.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella wstążki

2 łyżka masło

50 g ser typu parmezan

100 g szparagi zielone

3 plast. boczek parzony

1 szt. cytryna

2 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, odlewając pół szklanki wody z gotowania.

2

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny.

3

Na patelni smażymy plastry boczku, aż będą chrupiące.

4

Szparagi podsmażamy na patelni na maśle, aż zmiękną.

5

Do garnka z cytrynowym masłem dodajemy makaron i starty ser żółty.

6

Dolewamy wodę z gotowania makaronu i podgrzewamy, aż sos uzyska gładką konsystencję.

7

Makaron podajemy na ciepło ze szparagami i chipsem z boczku.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły