Wstążki w sosie carbonara
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Wstążki w sosie carbonara](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976550210.jpeg&w=3840&q=75)
Jeśli uwielbiasz sos carbonarę wypróbuj nasz przepis z użyciem pełnoziarnistego makaronu. Pysznie i aromatycznie.
0
5 / 1
Jeśli uwielbiasz sos carbonarę wypróbuj nasz przepis z użyciem pełnoziarnistego makaronu. Pysznie i aromatycznie.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g wstążki pełne ziarno lubella
125 g boczek
100 śmietana 30%
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni, kiedy się zarumieni dodać sprasowany czosnek.
Śmietankę oraz żółtka, szczyptę soli z pieprzem, razem wymieszać.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody.
Do gorącego makaronu przełożyć boczek, wlać śmietankę wymieszaną z żółtkiem oraz pozostałą wodę, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.