Wstążki w sosie carbonara

lubella
Wstążki w sosie carbonara

0

5 / 1

Jeśli uwielbiasz sos carbonarę wypróbuj nasz przepis z użyciem pełnoziarnistego makaronu. Pysznie i aromatycznie.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g wstążki pełne ziarno lubella

125 g boczek

100 śmietana 30%

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni, kiedy się zarumieni dodać sprasowany czosnek.

2

Śmietankę oraz żółtka, szczyptę soli z pieprzem, razem wymieszać.

3

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody.

4

Do gorącego makaronu przełożyć boczek, wlać śmietankę wymieszaną z żółtkiem oraz pozostałą wodę, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

953

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły