Wstążki w sosie carbonara
lubella
Jeśli uwielbiasz sos carbonarę wypróbuj nasz przepis z użyciem pełnoziarnistego makaronu. Pysznie i aromatycznie.
0
5 / 1
Jeśli uwielbiasz sos carbonarę wypróbuj nasz przepis z użyciem pełnoziarnistego makaronu. Pysznie i aromatycznie.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g wstążki pełne ziarno lubella
125 g boczek
100 śmietana 30%
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. ząbek czosnku
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni, kiedy się zarumieni dodać sprasowany czosnek.
Śmietankę oraz żółtka, szczyptę soli z pieprzem, razem wymieszać.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody.
Do gorącego makaronu przełożyć boczek, wlać śmietankę wymieszaną z żółtkiem oraz pozostałą wodę, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.