Wstążki w sosie carbonara
lubella
Jeśli uwielbiasz sos carbonarę wypróbuj nasz przepis z użyciem pełnoziarnistego makaronu. Pysznie i aromatycznie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
953
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Jeśli uwielbiasz sos carbonarę wypróbuj nasz przepis z użyciem pełnoziarnistego makaronu. Pysznie i aromatycznie.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g wstążki pełne ziarno lubella
125 g boczek
100 śmietana 30%
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni, kiedy się zarumieni dodać sprasowany czosnek.
Śmietankę oraz żółtka, szczyptę soli z pieprzem, razem wymieszać.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/3 szklanki wody.
Do gorącego makaronu przełożyć boczek, wlać śmietankę wymieszaną z żółtkiem oraz pozostałą wodę, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
953
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.