Wstążki w sosie bolońskim

m7
Wstążki w sosie bolońskim

1

0 / 0

To danie bardzo przypomina spaghetti po bolońsku, ale inny kształt makaronu ułatwia nawijanie na widelec:)Danie dla tych, którym ta czynnosc mogłaby przysporzyć problemów:)hihi

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. czarny pieprz

500 g makaron lubella tagliatelle

100 g surowy boczek

500 g mielona chuda wołowina

0.50 szkl. białe wytrawne wino

2 szkl. sos pomidorowy łowicz

0.50 szkl. wywar z wołowiny

0.50 szkl. mleko 3,2%

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. seler naciowy

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o pogrubionym dnie, dodajemy boczek, posiekane warzywa: cebulę, marchew, seler i czosnek. Smażymy 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.

2

Dodajemy wołowinę i, mieszając, smażymy 3-5 min, aż mięso zbrązowieje.

3

Wlewamy wino i podgrzewamy 2-3 min, aż sos zmniejszy objętość o ponad połowę.

4

Dodajemy sos pomidorowy, wywar i przyprawy.

5

Gotujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia przez 2-2,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.

6

Dadajemy po 2 łyżki mleka za każdym razem, gdy sos zgęstnieje.

7

Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente.

8

Odcedzamy, Wykładamy jedną trzecią makaronu do ogrzanej salaterki.

9

Dodajemy 1 łyżkę sosu. Powtarzamy tę czynność, aż do wykorzystania całości ugotowanego makaronu, dokładnie mieszając.

10

Wykładamy resztę sosu i podajemy z parmezanem do posypania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły