1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
Czarny pieprz
500 Gramów
Makaron wstążki
100 Gramów
Surowy boczek
500 Gramów
Mielona chuda wołowina
0.5 Szklanki
Białe wytrawne wino
2 Szklanki
Sos pomidorowy
0.5 Szklanki
Wywar z wołowiny
0.5 Szklanki
Pełnotłuste mleko
1 Sztuka
Cebula siekana
1 Sztuka
Marchew siekana
1 Sztuka
Łodyga selera naciowego siekana
1 Sztuka
ząbek czosnku
3 Łyżki
oliwa z oliwek
2 Łyżki
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o pogrubionym dnie, dodajemy boczek, cebulę, marchew, seler i czosnek, smażymy 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodajemy wołowinę i, mieszając, smażymy 3-5 min, aż mięso zbrązowieje.
  3. Wlewamy wino i podgrzewamy 2-3 min, aż sos zmniejszy objętość o ponad połowę.
  4. Dodajemy sos pomidorowy, wywar i przyprawy.
  5. Gotujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia przez 2-2,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  6. Dadajemy po 2 łyżki mleka za każdym razem, gdy sos zgęstnieje.
  7. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente.
  8. Odcedzamy, Wykładamy jedną trzecią makaronu do ogrzanej salaterki.
  9. Dodajemy 1 łyżkę sosu. Powtarzamy tę czynność, aż do wykorzystania całości ugotowanego makaronu, dokładnie mieszając.
  10. Wykładamy resztę sosu i podajemy z parmezanem do posypania.

Opis

To danie bardzo przypomina spaghetti po bolońsku, ale inny kształt makaronu ułatwia nawijanie na widelec:)Danie dla tych, którym ta czynnosc mogłaby przysporzyć problemów:)hihi

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!