Wstążki all Alfredo

m7
Wstążki all Alfredo

Średnia 0 / 0

Oceń!

Potrawa klasycznej kuchni włoskiej. Ponieważ łatwo i szybko można ją przyrządzić, nadaje się dla osób, dla których doba ciągle bywa za krótka a chcących zadowolić swoje podniebienia jak i zaproszonych na kolację przyjaciół.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

125 śmietana 22%

1 łyżecz. sól

400 g makaron wstążki

80 g masło

120 g parmezan

2 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


W litrowym garnku z grubym dnem roztopiamy masło, wsypujemy ser, wlewamy śmietanę i gotujemy, cały czas mieszając.

Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.

Dodajemy pietruszkę, pieprz i sól.

Odcedzony makaron ugotowany al dente wkładamy do wygrzanej wazy, wlewamy sos, mieszamy i niezwłocznie podajemy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

722

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły