Wstążki all Alfredo
m7
Potrawa klasycznej kuchni włoskiej. Ponieważ łatwo i szybko można ją przyrządzić, nadaje się dla osób, dla których doba ciągle bywa za krótka a chcących zadowolić swoje podniebienia jak i zaproszonych na kolację przyjaciół.
1
0 / 0
Potrawa klasycznej kuchni włoskiej. Ponieważ łatwo i szybko można ją przyrządzić, nadaje się dla osób, dla których doba ciągle bywa za krótka a chcących zadowolić swoje podniebienia jak i zaproszonych na kolację przyjaciół.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
125 śmietana 22%
1 łyżecz. sól
400 g makaron wstążki
80 g masło
120 g parmezan
2 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
W litrowym garnku z grubym dnem roztopiamy masło, wsypujemy ser, wlewamy śmietanę i gotujemy, cały czas mieszając.
Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
Dodajemy pietruszkę, pieprz i sól.
Odcedzony makaron ugotowany al dente wkładamy do wygrzanej wazy, wlewamy sos, mieszamy i niezwłocznie podajemy.