Wspaniałe kruche cieasteczka

m7
Wspaniałe kruche cieasteczka

0

0 / 0

W szkocji istnieje pewien przesąd: "jeśli w nowy rok pierwszą osobą, która cię odwiedzi, będzie wysoki brunet niosący węgiel lub kruche ciasteczka, to czeka cię cały rok szczęścia!". Ten przepis jest jednak tak pyszny, że kruchymi ciasteczkami będziesz zajadać się cały rok!

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżka masło

50 g cukier puder

100 g masło

150 g mąka pszenna

3 łyżka mąka ryżowa

Przygotowanie


1

Roztopionym masłem albo olejem olejem słonecznikowym wysmaruj lekko spód i ścianki niewielkiej blaszki do pieczenia (o przybliżonych wymiarach: 18 cm długości, 15 cm szerokości i 2,5 cm głębokości).

2

Do miseczki wysyp zwykłą mąkę i mąkę ryżową, a następnie zmieszaj je ze sobą.

3

Dosyp cukier i delikatnie zagnieć to wszystko z kawałeczkami masła. Powinno powstać gęste i kruszące się ciasto, podobne trochę do okruszków chleba.

4

Teraz wyrób ciasto w jednolitą masę i włóż do wysmarowanej blaszki. Z wierzchu ponakłuwaj je troszkę widelcem.

5

Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 45 w piecyku o temperaturze 170 stopni celsjusza (pokrętło nastaw na pozycję 3). Gdy się przyrumieni, wyjmij ciasto z piekarnika. Jeszcze gorące Ciasto potnij w blaszce na mniejsze kawałeczki.

6

Po wystygnięciu, wyjmij ciasteczka z blaszki i posyp cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły