Wspaniałe kruche cieasteczka
m7
W szkocji istnieje pewien przesąd: "jeśli w nowy rok pierwszą osobą, która cię odwiedzi, będzie wysoki brunet niosący węgiel lub kruche ciasteczka, to czeka cię cały rok szczęścia!". Ten przepis jest jednak tak pyszny, że kruchymi ciasteczkami będziesz zajadać się cały rok!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W szkocji istnieje pewien przesąd: "jeśli w nowy rok pierwszą osobą, która cię odwiedzi, będzie wysoki brunet niosący węgiel lub kruche ciasteczka, to czeka cię cały rok szczęścia!". Ten przepis jest jednak tak pyszny, że kruchymi ciasteczkami będziesz zajadać się cały rok!
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżka masło
50 g cukier puder
100 g masło
150 g mąka pszenna
3 łyżka mąka ryżowa
Przygotowanie
Roztopionym masłem albo olejem olejem słonecznikowym wysmaruj lekko spód i ścianki niewielkiej blaszki do pieczenia (o przybliżonych wymiarach: 18 cm długości, 15 cm szerokości i 2,5 cm głębokości).
Do miseczki wysyp zwykłą mąkę i mąkę ryżową, a następnie zmieszaj je ze sobą.
Dosyp cukier i delikatnie zagnieć to wszystko z kawałeczkami masła. Powinno powstać gęste i kruszące się ciasto, podobne trochę do okruszków chleba.
Teraz wyrób ciasto w jednolitą masę i włóż do wysmarowanej blaszki. Z wierzchu ponakłuwaj je troszkę widelcem.
Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 45 w piecyku o temperaturze 170 stopni celsjusza (pokrętło nastaw na pozycję 3). Gdy się przyrumieni, wyjmij ciasto z piekarnika. Jeszcze gorące Ciasto potnij w blaszce na mniejsze kawałeczki.
Po wystygnięciu, wyjmij ciasteczka z blaszki i posyp cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.